Het EK veldlopen in Belgrado komt er heel snel aan. Zondag is het al zover voor de 14 Belgische atleten. Wij nemen kort nog even de tijd om de kansen van onze landgenoten te wikken en wegen.

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

Na de openingsceremonie wordt het Europees kampioenschap op 10u00 echt op gang geschoten met de wedstrijd bij de junioren dames. In deze categorie strijden twee Belgische dames voor een goede eindnotering, Louise Carton en Astrid Verhoeven. Beide dames hopen op een plaats binnen de eerste 20 al realiseren ze zich maar al te goed dat dat niet makkelijk wordt om de 4 km korte omloop. Eén van Belgisch’ grootste medaillekandidaten, Isaac Kimeli, verschijnt na aankomst van de junioren dames bij de heren aan de start van zijn race over 6 km. De OEH’er wordt vergezeld door nog een Belg, Steven Casteele. Isaac gaat resoluut voor een medaille na de mooie 6de plaats van vorig jaar. Ali Kaya staat aan de start als topfavoriet in deze race, maar indien Kimeli over een goede dag beschikt, kan hij vriend en vijand verbazen. Steven Casteele hoopt dan weer op een top 10 à 15 plaats.

De beloften dames beginnen eraan om 11u30 en zij krijgen ook 6 km voor de kiezen. Na het uitvallen van Imana Truyers, is Zenobie Vangansbeke de enige Belgische in het sterk deelnemersveld. Beter doen dan haar 20ste plaats van vorig jaar, wil de atlete van ACME alvast. En wie weet heeft ze wel een superdag en is ze in staat om ietsje dichter te eindigen… Bij deze beloften lijkt de net Nederlandse geworden Sifan Hassan een grote kans te maken op goud. De voormalige Ethiopische was nog aan het twijfelen of ze wel niet bij de senioren ging meedoen, omdat ze daar ook aardig kans maakt op eremetaal, maar uiteindelijk besloot ze toch samen met haar trainer om bij de beloften in actie te komen. Pieter-Jan Hannes komt om 12u19 in actie bij de heren. De Europese beloftekampioen op de 1500m is de enige Belg in deze categorie en lijkt kans te maken op een plaats binnen de eerste 3. Dit zal alvast wel niet makkelijk worden, want volgens de atleet van OLSE maken een hoop atleten kans op een podiumplaats zoals bijvoorbeeld: Luke Caldwell, Johnny Hay, Richard Goodman, Jesper van der Wielen, Henrik Ingebritsen, Paul Robinson en Romain Collenot-Spriet. Een aardig lijstje, hé?

Bashir Abdi- Foto: Jörgen Lammens
Bashir Abdi- Foto: Jörgen Lammens

13u12, een eigenaardig uur, maar ja op dat moment beginnen de senioren vrouwen. Ervaren rot Veerle Dejaeghere zien we weer in het Belgische tenue lopen, dat is toch al een aantal jaar geleden. Ook Almensh Belete gaat van start bij de seniores en zij is gebrand op een betere notering dan vorig jaar, toen ze net naast het podium viel. Almensh toonde alvast een goede vorm in Roeselare en lijkt wel kans te maken op een medaille. Al is het afwachten in welke vorm de concurrentie verkeerd. Fionnuala Britton toonde in Mol al dat ze van het EK een hoofddoel heeft gemaakt en ze wil koste wat het kost haar titel voor de tweede keer op rij prolongeren. Bij de mannen komt een heel ploeg in actie: Bashir Abdi, Jeroen D’hoedt, Lander Tijtgat, Abdelhadi El Hachimi, Koen Naert en Soufiane Bouchikhi. In deze volgorde plaatsten ze zich ook voor het EK in Roeselare (Bouchikhi buiten beschouwing gelaten) en het was het duidelijk, Bashir Abdi verkeert in goede doen. Beter doen dan zijn 9de plaats van vorig jaar, lijkt zeker mogelijk, maar of hij binnen de medailles eindigt, daarnaar is het gissen. De Italiaan Meucci en de Turk Kemboi starten alvast als topfavorieten aan de wedstrijd van 10 km die om 14u09 aanvangt.

Wilt u de deelnemerslijst bij de senioren vrouwen en (her)bekijken? Klik dan hier.

Voor het programma hoeft u hier te klikken.

Hoe je zondag het EK veldlopen het best volgt, vind je tenslotte hier.