Ierse veldloopfans kunnen opgelucht ademhalen, want het EK komt dan toch naar Dublin, weliswaar in 2021. Eerder dit jaar annuleerde European Athletics in samenspraak met de lokale Ierse organisatie nog het EK, maar daar is nu een duidelijke oplossing voor gevonden. Het EK in Dublin kan namelijk plaatsvinden in december 2021, waardoor het geplande EK in Turijn een jaar opschuift op de kalender. 

Op 13 december moest het EK veldlopen in Ierland een heus volksfeest worden. Al snel werd echter duidelijk dat het onbegonnen werk zou zijn om een kampioenschap van die schaal in de huidige coronacrisis te organiseren. In Ierland is bovendien momenteel een lockdown van kracht, die vergelijkbaar is met onze eigen maatregelen. Gelukkig snelt European Athletics te hulp, aangezien het eerder geannuleerde EK alsnog een nieuwe datum krijgt. Het EK in Dublin zal daardoor niet in december 2020, maar wel in december 2021 worden georganiseerd. Een logisch gevolg is dat het EK van 2021, dat origineel gepland stond in het Italiaanse Turijn, een jaar opschuift op de kalender.

European Athletics-voorzitter ad interim Dobromir Karamarinov vindt het een mooi compromis om beide organisaties tevreden te houden. “Zowel Ierland als Italië hebben een rijke traditie als het aankomt op het organiseren van grote kampioenschappen in het veld. Het doet ons daarom veel deugd om voor beide landen een gepaste oplossing te vinden”, aldus Karamarinov. Zowel langs Ierse, als langs Italiaanse kant wordt de beslissing op gejuich onthaald. “Het zijn moeilijke tijden in Europa en daarom leek het ons vanzelfsprekend om flexibel te zijn tegenover de Europese federatie en onze Ierse collega’s. We scharen ons volledig achter de beslissing en zijn blij met de inspanning die geleverd worden om onze sport te laten leven op eigen bodem”, aldus het Italiaanse kamp.

https://twitter.com/EuroAthletics/status/1326882650540355584