Het was al enkele maanden geweten, maar sinds vandaag is het ook officieel: het EK veldlopen keert terug naar Brussel op 10 december 2023. Nadat onze hoofdstad het EK in het veld met glans organiseerde in 2008 krijgt de stad dus opnieuw het vertrouwen van European Athletics. Dit jaar staat het EK veldlopen gepland in het Italiaanse Turijn.

“Brussel heeft een uitstekende kandidatuur ingediend die focust op duurzaamheid. Dat is een belangrijk element in de toekomst van onze federatie”, vertelde Christian Milz, de CEO van European Athletics in navolging van het nieuws dat ons land het EK veldlopen mag organiseren in 2023. Het nieuws rond die kandidatuur lekte in december al, maar pas sinds vandaag is het ook officieel dat het EK in het veld terugkeert naar Brussel.

“Ik heb veel vertrouwen in het Belgische team dankzij eerdere ervaringen van evenementen op Belgische bodem. Er heerst een groot enthousiasme én er is die rijke geschiedenis. Het staat vast dat het een mooi kampioenschap wordt dat onze sport kan laten groeien in Europa, “voegde Milz toe.

“We zijn heel blij om het EK naar Brussel te kunnen halen”, zegt Thomas Huyberechts van Golazo. “Het is een uitgelezen kans om verder te werken op de jarenlange traditie die we samen met Jos Van Roy hebben uitgebouwd met de CrossCup. Het knappe werk dat we daar elk jaar opnieuw leveren werpt zijn vruchten af. De timing is ook ideaal, gelet op de sterke Belgische generatie veldlopers. Hopelijk kunnen ze voor eigen volk uitblinken.”

Gery Follens en Thomas Lefebvre, covoorzitters van de Koninklijke Belgische Atletiekbond, zijn uiteraard verheugd om opnieuw een internationaal kampioenschap in België te organiseren: “We zijn fier dat we de Europese toppers uit het veld in ons land aan het werk kunnen zien, de sterke reputatie van onze organisatoren en de prachtige locatie hebben zeker de doorslag gegeven in de toewijzing van het EK veldlopen. Dit kampioenschap zal ongetwijfeld een extra boost geven aan onze Belgische topatleten.”

Ook de stad Brussel is erg opgezet met de komst van een belangrijk Europees kampioenschap. Schepen van Sport Benoit Hellings: “We hebben altijd al een goede relatie gehad met European Athletics. De stad stond dan ook helemaal achter de kandidatuur en is erg fier om de European Championships Cross Country 2023 toegewezen te krijgen. Graag tot op 10 december in Brussel!”

Brussel was in 2008 al gaststad voor het EK veldlopen. Pieter Desmet zorgde toen voor de Belgische uitschieter door vijfde te worden bij de senioren mannen. Mo Farah greep naast het goud na een pittige strijd met Serhij Lebid, de man die negen keer Europees veldloopkampioen werd.

https://twitter.com/EuroAthletics/status/1522578175447994373