Het Belgisch kampioenschap veldlopen gaat sinds jaar en dag door op het einde van het seizoen. Daar komt nu verandering in want het BK zal de komende jaren als selectiecross voor het EK gaan dienen. Dat vindt plaats in december waardoor het BK moet uitwijken naar november. Na zes edities in het park van Laken wordt voor het eerste herfst-BK ooit nog een organisator gezocht.  

Om het cross- en indoorseizoen beter combineerbaar te maken schuift men het BK veldlopen naar voren op de kalender, in 2023 naar 19 of 26 november. Zo moet het zwaartepunt van het seizoen in het eerste deel van de winter komen te liggen. Door het BK als selectiecross voor het EK in te richten worden twee van de belangrijkste wedstrijden van het jaar aan elkaar gekoppeld. De hoop is ongetwijfeld dat de dubbele hoofdprijs een sterk deelnemersveld kan lokken waardoor de nationale titel in prestige stijgt en de EK-selectie een garantie op kwaliteit is.

Sinds 2018 gold de CrossCup van Brussel als Belgisch kampioenschap maar voor komend seizoen moet een nieuwe gastorganisatie gevonden worden. De aanvankelijke bedoeling was om in Brussel te blijven maar dat bleek voor 2023 onwerkbaar. De CrossCup krijgt geen toestemming om in november in het Park van Laken, waar het EK zelf drie weken later ook doorgaat, een cross te organiseren. Daarop werd door de Vlaamse Atletiekliga een oproep uitgestuurd aan de clubs om kandidaturen in te dienen voor de organisatie van het BK. De CrossCup laat evenwel weten kandidaat te blijven om met een andere manche het BK te organiseren en hoewel de gesprekken met de federatie daarvoor nog lopen zal het zich net zoals de geïnteresseerde clubs gewoon kandidaat stellen.

De unieke kans om de selectie te maken op het EK-parcours zelf gaat zo verloren. Een bijkomend frappant gevolg is dat er in 2023 twee Belgische kampioenschappen zullen hebben plaatsgevonden.