Finale Hinkstapspringen dames

De Oekraïnse Saladuha zette al bij de eerste poging de toon. Met 14m88 sprong ze een nationaal record en wereldbeste dit jaar. Hierna leek ze de concentratie al een beetje zoek en wist 4x een nulpoging op te tekenen. Haar vierde poging, goed voor 14m66, zou echter ook al voldoende geweest zijn voor winst. De Russische Gumenyuk haalde met 14m30 het zilver. De Italiaanse La Mantia volgde op haar met 4cm.

Finale kogelstoten dames

De Duitse Schwanitz maakte haar favorietenrol waar. Ze was dit jaar al goed voor vijf van de zes beste wereldjaarprestaties en stelde niet teleur. Tot haar laatste poging had ze echter slechts zicht op het brons. Uiteindelijk wist ze met een ultieme poging 19m25 ver te geraken, zo’n 20cm voor de Russische Kolodko, die zich na haar voorlaatste poging al bijna kampioen waande. De Bulgaarse Kopets stootte de kogel 18m85 ver en werd zo derde.

Finales 400m

Bij de heren ging de Tsjech Pavel Maslak verschroeiend van start. Vanuit de tweede buitenste baan stoof hij naar de koppositie bij het naar binnen komen. Bij de bel liet de 22-jarige Tsjechische recordhouder een tussentijd optekenen van maar liefst 21”33. Niemand kwam in de laatste ronde nog in aanmerking om Maslak te remonteren. Hij finishte autoritair in een nieuws persoonlijk- en nationaal record (45”66). Twee van de drie Britten in de finale kwamen amper in het stuk voor. Vooral van Michael Bingham was veel verwacht, maar die had bijzonder veel moeite met zijn binnenbaan. Nigel Levine wist wel te overtuigen en werd tweede in een seizoensbeste van 46”21. De Oekraïner Burakov maakte het podium vol, nadat de Rus Trenikhin, die eigenlijk als derde de lijn overschreed, gediskwalificeerd werd omwille van hinderen van Levine.

Net zoals bij de heren kwamen ook bij de dames drie Britten aan de start. Twee van de drie wisten de eerste posities te bezetten. Perri Shakes-Drayton domineerde het veld en liep binnen in een WL van 50”85. Ze liep de tegenstand op een hoopje. Haar landgenote Child liep een PR en beperkte zo de schade tot een halve seconde. Thuisloopster Hjelmer oversteeg zichzelf voor eigen publiek en werd derde in een nationaal record van 52”04.

3000m finale dames

De Portugese Moreira hield van bij de start de teugels in handen. Het tempo lag niet bijzonder hoog in de aanvangsfase. Onze Almensch Belete besloot rond halfweg aan de boom te schudden en kort daarna nam topfavoriete Moreira het heft in handen. Bijzonder overtuigend maakte ze het verschil. Een vijftal atleten wist aanvankelijk aan te sluiten, maar in de laatste 600m gooide de Portugese pas alle remmen los. Ze won in 8.58.50. Belete speelde niet meer mee voor het podium, maar leverde met een vijfde stek wel de beste Belgische prestatie tot nog toe. Een uitgebreid verslag lees je hier: http://www.atni.be/2013/03/03/almensh-belete-wordt-5de-op-de-3000m-op-het-ek-indoor/

800m finale mannen

De finale werd op indrukwekkende wijze gewonnen door de Pool Adam Kszczot in een tijd van 1.48.69. De Spanjaard Kevin Lopez maakte het tempo tijdens de wedstrijd, maar werd geklopt door de snelle laatste ronde van Kszczot. Hij liep deze laatste ronde in 25seconden waarbij hij echter nog kon uitbollen de laatste 50m richting de meet. Lopez had echter nog genoeg in de tank zitten om de Brit Mohammed Mukhtar af te houden die nipt derde eindigde voor de Wit-Rus Anis Ananenka.

800m finale vrouwen

Tijdens deze finale wou Jennifer Meadows haar beproefde tactiek van in de reeksen en de halve finale opnieuw toepassen in de finale. Deze keer speelde ze echter de perfecte haas voor de andere dames en viel naast het podium met een vierde plaats. De Oekraïnse Nataliya Lupu won de wedstrijd in een snelle seizoensbeste van 2.00.26. Het podium werd vervolledigd door de Russische Yelena Kotulskaya op de tweede plaats en Marina Arzamasova uit Wit-Rusland op de derde plaats.

Heptatlon mannen – dag 2

Nederland boven op deze tweede voormiddag van de zevenkamp bij de heren. Eelco Sintnicolaas had gisteren al even de leiding in handen, maar zakte op het einde van de dag terug naar de tweede plek. Na het kogelstoten en het hoogspringen rukten de Serviër Dudas (winst met 2m08) en en de Fransman Mayer (winst met 15m16 en tweede met 2m05) op naar voor. Met opnieuw een sterke voormiddagsessie wist de Nederlander zich opnieuw op te werpen tot torenhoog favoriet voor de eindoverwinning. Met winst op de 60m horden in 7”91 en eveneens een eerste plek in het polsstokspringen met 5m40 leidt Sintnicolaas nu met 5484 punten, zo’n 90 punten voor de Fransman Mayer. Die andere Nederlander Pelle Rietveld presteerde ook sterk op de horden. Hij werd tweede met 7”93 en staat momenteel tiende. Gisteren was het verschil tussen de eerste vijf atleten slechts 106 punten. Vandaag werd dat verschil door Sintnicolaas uitgediept tot 270 punten. De strijd voor het brons kan wel nog spannend worden. De Tsjech Helcelet, de Serviër Dudas en de Rus Shkurenev verblijven binnen de 33 punten. Met om 17u45 enkel nog de 1000m te gaan kruipen de Nederlanders stilaan naar het puntje van hun stoel. Sintnicolaas haalde in 2010 in Barcelona, op het EK outdoor, al een zilveren medaille op de meerkamp. Een gouden plak op een EK meerkamp wist hij ook al te behalen, zij het bij de beloften, in 2009.