Elk jaar is er wel een atleet die  opstaat en een enorme sprong voorwaarts maakt. Mirte Fannes mag die eer in het bijzondere 2020 opstrijken. De 800m-specialiste kende reeds een mooi seizoen met stevige verbetering van haar PR. Fannes verbaasde echter tijdens de KBC Nacht door met 2’03″47 een einde te maken aan de dominantie van Renée Eykens, die sinds 2014 nooit een landgenote voor zich moest dulden op 800m, in eigen land. Op de Europese ranglijst bij de beloften prijkt Fannes momenteel op de negende plaats. 

In 2019 verscheen Mirte Fannes voor het eerst echt op de radar door haar besttijd op de 800m van 2’11”49 naar 2’06”74 te herleiden. Dit jaar nam de beloftevolle atlete wederom een serieuze hap uit haar PR. Tijdens de KBC nacht van afgelopen weekend viel alles op zijn plaats met een knappe tijd van 2’03”47 als resultaat. “De KBC Nacht was zonder twijfel het hoogtepunt van mijn seizoen. Ik was helemaal van mijn melk bij het zien van mijn eindtijd. Mijn trainer (Ivo Hendrix; red.) had op basis van mijn trainingen al aangegeven dat ik een tijd van 2’03 in mijn benen had, maar ikzelf kon zoiets maar moeilijk inschatten. Naar mijn gevoel was mijn vormpeil in Heusden al minder dan de weken voordien. Het feit dat ik in zo’n deelnemersveld mocht starten was gewoon genieten en van druk was geen sprake. De wedstrijd werd voor mij gemaakt waardoor ik gewoon mijn wagonnetje kon aanpikken en zo op het einde nog een versnelling over had. Dat ik dan ook Renée (Eykens; red.) voorbij spurtte, iemand naar wie ik nog steeds heel hard opkijk, zorgde voor een extra boost”, reageerde de atlete over de wedstrijd.

Fannes staat er binnen het wedstrijdcircuit nochtans niet bepaald om bekend een volgzaam type te zijn. De atlete van DCLA schuwt het kopwerk zelden en neemt het heft graag in handen. Ondanks dat ze proefondervindelijk ervaren heeft dat een andere tactiek haar niet bepaald windeieren legt, is Fannes niet van plan om het roer op tactisch vlak om te gooien. “Mensen lachen dikwijls met mijn manier van lopen aangezien ik meestal snel doorkom aan de bel, maar mij dat dan in de laatste rechte lijn vaak verslik. Ik vind dat die gedurfde aanpak wel zijn charme heeft. Het zou mooi zijn mocht ik daar mijn handelsmerk van kunnen maken, want ik geloof er sterk in dat ik in de toekomst in staat moet zijn om dat tempo van begin tot eind aan te houden.”

Meer professionele begeleiding

Mirte Fannes – Foto: Golazo

Een progressie van ruim drie seconden op één jaar tijd is behoorlijk stevig, maar niet helemaal onlogisch volgens de nummer vijf van het recentste BK AC. Ondanks dat wat teleurstellend resultaat blikt Fannes terug op een geslaagd seizoen. “In maart vorig jaar ben ik van trainer veranderd waardoor ik voor het eerst kon rekenen op een professionele begeleiding. Er werd meer op uithouding ingezet en er kwam bijvoorbeeld ook krachttraining bij kijken. Het zomerseizoen van 2019 kwam toen nog te vroeg om echt al veel rendement uit die overstap te kunnen halen, maar toch zette ik toen al een grote stap vooruit. Dit jaar konden we meer onze tijd nemen en het coronavirus was op dat vlak zeker geen nadeel. Meer dan ooit kon ik mij op atletiek focussen. Vooraf had ik als doel gesteld om de tijd die vorig jaar nodig was voor het EK beloften (2’04”49; red.) te benaderen. Ondertussen ben ik er meer dan een seconde onder gedoken. Mijn seizoen is dus meer dan geslaagd.”

EK beloften met stip aangeduid

Als alles goed gaat, dan vindt er in 2021 opnieuw een EK voor beloften plaats in het Noorse Bergen. Dat kampioenschap staat nu al met stip aangeduid in Fannes haar agenda, al is dat niet de enige doelstelling van de atlete met een duidelijke voorliefde voor de dubbele baanronde. “Volgend jaar mik ik vol op het EK voor beloften. Dat wordt de belangrijkste afspraak van het jaar, al spookt het EK indoor ook zeker door mijn hoofd. Ik wil mij daar echter nog niet te hard op vastpinnen, want de kans is reëel dat het kampioenschap niet eens zal plaatsvinden. Mijn indoor-PR (2’08”66) zal ver verwijderd zijn van de limiet, maar die tijd vind ik geen goede weerspiegeling van mijn kunnen aangezien ik vorige winter door een ongeval met de fiets amper twee maanden weer aan het lopen was. Komend indoorseizoen wil ik alvast veel wedstrijden lopen met oog op de ranking”, aldus Fannes die volgende week haar seizoen afsluit op de Gouden Spike in Leiden.