Landgenoten:

De laatste Belgische hoop op een medaille ligt in de handen van Tia Hellebaut en de 4x400m bij de mannen. Tia heeft een reële kans op het podium, mits een benadering van haar SB. De kans dat er over 2m gesprongen wordt is klein. Haar ervaring zou in haar voordeel moeten spelen in dit deelnemersveld waar het niveauverschil miniem is.  Het zal vooral een kwestie zijn van weinig missers te hebben op lage hoogtes. De 4x400m is voor het eerst sinds lang geen uitgesproken titelkandidaat. Daarvoor is het team te jong en onervaren, de routiniers ontbreken en dat zal zich niet alleen laten voelen in de chrono, maar wellicht ook in het tactisch verloop van de wedstrijd. Enkele voordelen hebben ze wel, zo vertrekken ze vanuit de gunstige baan 4 en zijn de leden van de andere teams mogelijk wat vermoeid. Zo trad het grootste deel van de Britse ploeg vanochtend al aan in de individuele finale. Mits wat geluk en als de nieuwelingen boven hun niveau kunnen uitstijgen, is er een waterkans op een podiumplaats. Afwachten dus.

atl-4x400-1

Ontknopingen in andere finales:

Voor de Nederlanders wordt het uitkijken naar Eelco Sintnicolaas die in pole position ligt voor goud. Door zijn riante bonus die hij opbouwde in het polsstokhoogspringen, kan hij zich focussen op zijn rechtstreeks concurrenten. Mits een degelijke 1000m is het goud van hem.

Een andere finale is polsstokhoogspringen bij de mannen. Renaud Lavillenie stak er met kop en schouders bovenuit dit seizoen, maar zou wel een tegenstand uit Duitse hoek kunnen krijgen. Bjorn Otto maakte indruk tijdens de kwalificaties, bovendien komt hij met een PR van 5m92 het dichtst in de buurt van de Olympische kampioen. Andere outsiders zijn Malte Mohr en de jonge Holzdeppe. Duitsland tegen Lavillenie met andere woorden.

De 1500m bij de mannen staat altijd garant voor spanning. Opvallend is dat er drie atleten meedoen die in Barcelona een gouden medaille behaalde. Benabbad op de 3000m steeple, Casado op de 1500m en Lewandowski op de 800m. Andere titelkandidaten zijn Bustos, Ozbilen en Denissel.

Bij de vrouwen op de 60m, zou het wel eens even spannend kunnen worden als bij hun mannelijke collega’s gisteren. Uitkijken wordt het in de halve finale naar de Nederlandse dames Schippers en Samuel. In de reeksen ging het al erg hard. De finaleplaatsen zullen dus duur zijn.