Lamecha Girma heeft het wereldrecord op de 3.000m steeple aangescherpt. De wereldrecordhouder op de 3.000m in zaal voerde een ijzersterk optreden op door naar 7’52″11 te snellen, meer dan een seconde onder het negentien jaar oude WR van Saif Saaeed Shaheen. Het is al het tweede wereldrecord dat sneuvelde tijdens de Diamond League in Parijs. Eerder op de avond verbeterde Faith Kipyegon al het WR op de 5.000m.

De Diamond League in Parijs mocht na het world best van Jakob Ingebrigtsen en het WR van Faith Kipyegon gerust al een sensationele avond genoemd worden. Toch deed Lamecha Girma er nog een schepje bovenop. Nog geen half jaar na zijn wereldrecord op de 3.000m indoor, schreef het 22-jarige talent een tweede wereldrecord op zijn naam. Dit keer op de 3.000m steeple.

De atleet uit Ethiopië dulde geen tegenstand en liet ongegeneerd het pak achter zich. Met nog 400m voor de boeg en enkel nog de wavelight technologie aan zijn zijde, was het duidelijk dat Girma zou flirten met de 7’53″63 die Saif Saaeed Shaheen tijdens de Memorial van Damme in 2004 neerzette.

Girma zette in de laatste 100m alle zeilen bij en dook met 7’52″11 ruim een seconde onder het wereldrecord. Het persoonlijk record van Girma stond sinds vorig jaar op 7’58″68. “Dit komt niet als een verrassing”, vertelde de atleet na afloop. “Ik had op voorhand mijn zinnen hier al opgezet. Dat neemt niet weg dat ik heel blij ben met deze tijd. Ik voelde mij ongelofelijk sterk op het einde. Mijn volgende wedstrijd wordt een 1500m in Ostrava.”