Gianmarco Tamberi kreeg op de vierde dag van het WK in Boedapest het publiek helemaal achter hem. De Italiaanse showman kreeg er vleugels door en zweefde naar het goud met 2m36. Op de 1500m bleef Faith Kipyegon iedereen voor met 3’54″87. Zij is dus goed op weg om de dubbel binnen te halen want ook op de 5.000m gaat de wereldrecordhoudster op zoek naar de titel.

Het was vandaag een drukke bedoening aan de hoogspringstand. Gianmarco Tamberi heeft niets liever en wakkerde het vuur bij de supporters maar al te graag aan. In zijn allereerste poging op 2m25 was hij daardoor misschien heel even de focus kwijt en haalde hij de lat naar beneden. Nadien klaarde de olympische kampioen alles bij de eerste beurt. Ook bij zijn sprong over 2m36 bleef de lat onaangeroerd.

Daarmee was Tamberi zijn eerste wereldtitel outdoor een feit. De Amerikaan JuVaughn Harrison ging eveneens over 2m36 maar had daar twee pogingen voor nodig. Mutaz Essa Barshim kon elf jaar na zijn eerste geen vierde wereldtitel aan zijn palmares toevoegen. De Qatarees, die samen met Tamberi de olympische titel deelt, mocht wel als derde (2m33) mee het podium op.

Foto: Jeroen De Meyer

Op de 1500m heeft Faith Kipyegon haar favorietenrol waargemaakt. De wereldrecordhoudster nam het heft van in het begin in eigen handen en nam de rest de hele race mee op sleeptouw. Sifan Hassan hanteerde de tegenovergestelde tactiek en schoof pas op het einde op naar de kop. De Nederlandse kwam weliswaar niet meer tot bij Kipyegon. Ook Diribe Welteji was niet meer te grijpen, waardoor Nederland een tweede bronzen medaille te pakken heeft. De chrono van Kipyegon, die nu haar derde wereldtitel beet heeft, was 3’54″87. Welteji en Hassan finishten na respectievelijk 3’55″69 en 3’56″00. Ciara Mageean viel net naast het podium maar zette met 3’56″61 wel een Iers record neer.

Foto: Jeroen De Meyer

De steeple mondde uit in het verwachte duel tussen Soufiane El Bakkali en Lamecha Girma. Die laatste is de wereldrecordhouder op de 3.000m in zaal. El Bakkali voelde de hete adem van Girma de hele wedstrijd in zijn nek, tot hij op 200m van de finish een ultieme aanval plaatste. El Bakkali verlengde zijn wereldtitel met 8’03″53. Girma volgde twee seconden later. Abraham Kibiwot pakte brons.

De grootste verrassing van de avond kwam er misschien wel in het discuswerpen. Daar won een Amerikaanse, maar het was tegen de verwachtingen in niet Valarie Allman. De olympische kampioene stond tot en met de vijfde poging aan de leiding en zag dan lijdzaam toe hoe Laulauga Tausaga de verste worp uit haar carrière neerzette. Tausaga verbeterde zich met meer dan drie meter (69m49) en greep het goud. Allman (69m23), die de voorbije weken in Leuven trainde, blijft dus nog zoekende naar haar eerste wereldtitel. Bin Feng pakte brons.