Jakob Ingebrigtsen heeft het 26 jaar oude ‘world best’ van Daniel Komen op de twee mijl aangescherpt. Het Noors fenomeen deed dat tijdens de Diamond League in Parijs waar Ingebrigtsen als enige het moordende tempo van de hazen durfde volgen. Dat resulteerde uiteindelijk in een duizelingwekkende 7’54″10, maar liefst vier(!) seconden sneller dan de toptijd die Komen eind de jaren ’90 in Heusden neerzette. Ingebrigtsen en Komen zijn nog maar de enige twee die op deze ongewone afstand onder de 8 minuten konden duiken. Eerder op de avond knalde Kobe Vleminckx naar een nieuw PR op de 100m.

Een week geleden zorgde Faith Kipyegon voor spektakel door tijdens de Diamond League in Florence het wereldrecord op de 1500m gevoelig scherper te stellen. Nog geen week later zorgde een andere 1500m-specialist voor opschudding. Niemand minder dan Jakob Ingebrigtsen maakte tijdens de Diamond League in Parijs zijn stevige ambities waar door de snelste tijd ooit op de ongewone twee mijl neer te zetten.

De 7’58″61 van Daniel Komen, bovendien gelopen in Heusden, hield maar liefst 26 jaar lang. Maar vandaag was er niets te doen tegen wervelwind Ingebrigtsen. De olympische kampioen op de 1500m beukte na het uitstappen van de twee hazen in zijn eentje door het Stade Charléty. Na een doorkomst aan de 3.000m in 7’24 liet hij finaal de klokken stoppen op 7’54″10. Ingebrigtsen is daarmee nog maar de tweede atleet in de geschiedenis die de grens van 8 minuten sloopt. Hij verpulvert ook het world best van de Keniaan met bijna een handvol seconden.

Op de nummer twee in de race was het meer dan vijftien seconden wachten. Ishmael Rokitto Kipkurui finishte roemloos als tweede in 8’09″23.

Beste Belgische sprinttijd in 23 jaar

In het voorprogramma zorgde Kobe Vleminckx voor een Belgisch hoogtepunt. De sprinter van Lyra-Lierse zette met 10″23 een nieuw PR en de snelste Belgische tijd ooit in 23 jaar neer. Ward Merckx kon met 10″58, twee tienden boven zijn PR, niet mee stunten. De Belgische indoorkampioen kwam nadien nog in actie met de Belgian Falcons, maar met de laatste stokwissel liep het mis. Het kwartet, dat verder nog bestond uit VermeulenSnyders en Hoornaert, haalde de finish niet.