Faith Kipyegon is een fenomeen. Exact een week na haar verbluffende 3’49″11 op de 1500m doet ze het nu op de 5.000m. Tijdens de Diamond League in Parijs stelde één van de grootste afstandsatleten aller tijden het wereldrecord op de 5.000m scherper. De nieuwe toptijd bedraagt 14’05″20, ruim een seconde onder de voormalige toptijd van Letensebet Gidey. Gidey zag het met lede ogen aan en finishte als tweede in de race. 

Exact zeven dagen is het geleden dat Faith Kipyegon haar palmares vervolledigde door naar een nieuw wereldrecord op de 1500m te stormen. Vandaag waagde Kipyegon zich aan een nieuwe stunt. Tijdens de Diamond League in Parijs zou de Keniaanse het opnemen tegen een indrukwekkend deelnemersveld op de 5.000m. Onder andere Letensebet Gidey, de wereldrecordhoudster op deze afstand, verscheen aan de start.

Tijdens de persconferentie van donderdag temperde Kipyegon de verwachtingen door aan te geven heel vermoeid te zijn van alle aandacht en verplichtingen die bij haar wereldrecord kwamen kijken. Van vermoeidheid was tijdens de wedstrijd weinig te merken. Eén van de strafste en meest regelmatige atleten van de afgelopen jaren, nestelde zich in het spoor van luxehaas en wereldrecordhoudster op de 3.000m steeple, Beatrice Chepkoech. Ook Gidey toonde recordhonger door mee voorin post te vatten.

Met nog minder dan twee kilometer te gaan, stapte Chepkoech uit en maakten twee van de grootste atleten aller tijden zich op voor een snedig duel. Gidey, die vooral uit de voeten kan op afstanden vanaf 5.000m, wist dat ze niet met Kipyegon naar de finish mocht gaan. Toch kreeg ze de wereldrecordhoudster op de 1500m er niet af.

Kipyegon pakte uit met een fenomenaal slotakkoord en liet Gidey achter zich. Haar Ethiopische concurrente zag zo met lede ogen hoe Kipyegon naar een tweede wereldrecord in amper één week flitste. De nieuwe wereldrecordhoudster dook met 14’04″20 meer dan een seconde onder de toptijd die Gidey in 2020 neerzette. Ze verpulverde haar PR ook met maar liefst 25 seconden.

Gidey, die wel nog het WR op de 10.000m en halve marathon in handen heeft, klokte af na een nog steeds sterke 14’07″94, de derde tijd uit de geschiedenis. Eerder op de avond zette Jakob Ingebrigtsen ook al de beste prestatie aller tijden op de 2 mijl neer.