Het is zestien jaar geleden dat een landgenoot zich wist te plaatsen voor een 60m-finale op een EK in zaal, maar in Istanboel slaagden daar plots twee landgenoten in. Het waren Rani Rosius en Delphine Nkansa die voor deze kleine stunt zorgden. Rosius deed dat zelfs in stijl. Met 7″16 verstevigde ze namelijk haar tweede plaats op de Belgische ranking aller tijden. Nkansa bleef met 7″22 net boven haar PR, maar ook dat volstond om rechtstreeks door te stoten. De finale volgt deze avond!

Zestien jaar lang hebben we moeten wachten op een Belg in een 60m-finale op een EK indoor. Nu hebben we er meteen twee bij de beste acht. Rani Rosius gaf net als in de reeksen het goede voorbeeld door in het spoor van Ewa Swoboda naar de tweede plaats te snellen. Rosius, die veel beter weg was dan in de kwalificaties, deed dat bovendien in een razendsnelle 7″16.

Op het moment dat het écht moet, doet Rosius even vier honderdsten van haar besttijd. Rosius stond al tweede op de Belgische ranking aller tijden, maar verstevigt dus zo haar plaats. Deze tijd levert haar voor het eerst in haar carrière een plaats op in een finale op een internationaal kampioenschap. Daar krijgt ze bovendien het gezelschap van Delphine Nkansa.

Nkansa kon net als Rosius een rechtstreeks finaleticket afdwingen. Ze sprintte naar 7″22 waarmee ze amper een honderdste boven haar PR bleef. Dankzij haar tweede plaats was de grote ‘Q’ dus een feit.

De medailles lijken echter wel buiten bereik voor het jonge duo. Swoboda, Daryll Neita en Mujinga Kambundji zullen wellicht om de medailles bikkelen.