De langverwachte selectiecriteria voor het EK veldlopen in Turijn zijn vandaag bekendgemaakt. Zoals verwacht gebeurt de selectie op basis van de resultaten tijdens de CrossCup in Roeselare. Voor het eerst zijn de criteria echter afgelijnd waardoor debacles zoals vorig jaar vermeden moeten worden. Zo is de eerste vrouwelijke en mannelijke atleet van de cross in Roeselare automatisch zeker van een startbewijs voor het EK veldlopen. Ook over het al dan niet afvaardigen van teams is meer duidelijkheid.

Over exact één maand en één dag vindt in het Italiaanse Turijn al het EK veldlopen plaats. De vraag naar duidelijke(!) selectiecriteria was dan ook groot bij vele atleten. Vandaag beantwoordde de KBAB de grote vraag.

De CrossCup-manche in Roeselare geldt zoals verwacht weer als selectiewedstrijd voor dit kampioenschap. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de eerste Belgische atleet, zowel bij de mannen als de vrouwen, van elke leeftijdscategorie automatisch zeker van een plaats in de selectie. Er zijn eveneens criteria bepaald over het al dan niet afvaardigen van een team per leeftijdscategorie. Zo wordt er rekening gehouden met de positie van de atleten op de Europese ranglijst van 2022 én met het verschil tussen de eerste en de vierde Belgische atleet tijdens de cross in Roeselare. Hoeveel dit verschil mag bedragen, verschilt per leeftijdscategorie en geslacht.

Ook voor het mixed relay-team zijn er voorwaarden opgesteld. Minstens één van de zes geselecteerde atleten moet op de Europese ranglijst bij de beste 35 behoren op de 800m, 1500m, 3.000m, 5.000m of 3.000m steeple.

De selectiecommissie zal ten laatste op donderdag 1 december de voltallige selectie bekendmaken. De volledige selectiecriteria kan u hier nalezen.