De Belgische beloften zakten zonder specifieke verwachtingen af naar het EK veldlopen in Turijn. Zowel bij de mannen als de vrouwen kwamen onze landgenoten nooit echt prominent in beeld. Yorick Van de Kerkhove was de beste bij de mannen op plaats 23. Bij de vrouwen kwam Annelies Nijssen als 40e en eerste landgenote over de finish.

In het Belgische kamp konden beloften Arnaud Collard en Rayan Vandepoorten geen gehoopte top 25 plaats bemachtigen. Zij werden respectievelijk 28e en 29e. Yorick Van de Kerkhove kon wel voor een verrassing zorgen. In Roeselare was hij nog derde. Vandaag werd hij op zijn eerste internationale wedstrijd in het veld 23e na een mooie inhaalrace. Marco Vandepoorten, die in Roeselare nog mocht zegevieren, werd 32e. Met drie Belgen in de top 30 eindigde ons land uiteindelijk op plaats zes in het teamklassement.

Annelies Nijssen beste bij de vrouwen 

Bij de vrouwen konden onze landgenoten hun stempel niet drukken op de wedstrijd. Annelies Nijssen finishte als eerste Belgische op de 40e plaats. Ze deed daarmee vier plaatsen minder dan vorig jaar, toen kwam ze weliswaar nog uit in de juniorencategorie. Juliette Thomas, die zich dankzij winst in Roeselare als eerste kon kwalificeren voor het EK, was de derde Belgische op plaats 44. Debutantes Jana Van Lent en Roxane Cleppe werden respectievelijk 41e en 48e. Het leverde hen een negende plaats op in het teamklassement.

Foto: Jeroen De Meyer

Britse Charles Hicks en Italiaanse Nadia Batocletti maken favorietenrol

Charles Hicks, de topfavoriet, trok vanaf de start alles op een lint. Na drie rondes konden nog drie lopers het tempo van Hicks volgen. Na een versnelling van de Brit Mahamed, moesten zowel de fransman Dagenois en en de Ier Mcelhinney de rollen lossen. Mahamed en Hicks, gingen er met twee van door. Uiteindelijk is het Hicks die in de laatste ronden een versnelling plaatste waarop zijn landgenoot geen antwoord had.

Bij de vrouwen kon Nadia Batocletti voor de vierde keer op rij Europees kampioen worden in het veld. Ook zij melde zich vanaf de eerste meters op de voorposten. In haar zog kreeg ze de Britse Keith mee, die heel de wedstrijd kon volgen tot in de laatste ronde. Toen Batocletti een versnelling plaatste, kon de Britse niet volgen.

1 REACTIE

  1. Beste redactie,

    Een kleine correctie in jullie artikel over EK Turijn bij de U23-dames: Juliette Thomas was derde Belgische op plaats 44.
    En felicitaties voor de steeds snelle publicatie van artikel en foto’s.

    Vriendelijke groeten,

Reacties zijn gesloten.