Isaac Kimeli heeft ons land op het EK veldlopen een bronzen plak bezorgd. Kimeli liep een dijk van een wedstrijd en was geen enkel moment uit de kopgroep weg te denken. Bij het ingaan van de laatste ronde leek een medaille hem niet meer te kunnen ontsnappen. Enkel de kleur moest nog betwist worden. Dat werd uiteindelijk een bronzen plak na de ongenaakbare Jakob Ingebrigtsen. Het seniorenteam kwam nog bijzonder dicht bij een tweede bronzen plak. Zij kwamen één plaats tekort en werden zuur vierde.

We hebben moeten wachten tot de allerlaatste race van dit EK, maar de eerste medaille voor ons land is een feit. Met dank aan Isaac Kimeli, die net als vier jaar geleden toen hij zilver pakte, ons land een individuele medaille bij de senioren bezorgde.

Kimeli speelde geen verstoppertje in het La Mandria Park. Hij vatte meteen voorin post en blaakte overduidelijk van zelfvertrouwen. De atleet van OEH was niet uit de voorhoede weg te krijgen en bepaalde mee het commando. En dat terwijl hij niet in het minste gezelschap was. Jakob Ingebrigtsen en Yemaneberhan Crippa hadden eveneens een plaats in de kopgroep gekaapt.

De kopgroep bestond voor lange tijd uit ruim een handvol atleten. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde begon het geheel toch af te brokkelen, al bleven de verschillen klein. Pas in de laatste ronde kon een trio zich echt afscheiden. Kimeli, Ingebrigtsen en de Brit Emile Cairess liepen weg van de concurrentie en zouden de medailles onderling verdelen.

Ingebrigtsen zag even later zijn moment aangebroken om weg te snellen van de rest. Zijn tweede opeenvolgende Europese titel in het veld kon hem niet meer ontsnappen. Noorwegen is zo, zowel bij de senioren mannen als de vrouwen, heer en meester want zijn landgenote Karoline Grovdal pakte de Europese titel bij de vrouwen. Kimeli probeerde op zijn beurt Cairess nog van zich af te schudden, maar die plooide niet. Het kwam tot een sprint waarbij Kimeli zijn meerdere moest erkennen in de Brit. Kimeli liet het niet aan zijn hart komen en was aan de finish zichtbaar tevreden met BRONS!

Foto: Jeroen De Meyer

De verhoopte teammedaille kwam er echter niet, al was het Belgisch kwartet, dat verder nog bestond uit John Heymans, Michael Somers en Robin Hendrix, er bijzonder dichtbij. Hendrix liep niet zijn allerbeste wedstrijd en eindigde op plaats 35. Heymans en Somers kwamen beter voor de dag en liepen lange tijd in de top 20. Heymans kon in de laatste ronde zelfs nog opschuiven naar plaats 14. Somers zag in de laatste 900 meter nog twee Spanjaarden over zich gaan die hem uiteindelijk, ondanks een meer dan degelijke 19e plaats, duur kwamen te staan. Het kwartet zag zo namelijk de bronzen plak in het teamklassement aan Spanje voorbijgaan. Ze kwam slechts één plaats tekort voor deze medaille. De eerste plaats in het landenklassement ging naar Frankrijk. Zij hielden Italië net achter zich.

Foto: Jeroen De Meyer