De laatste Diamond League voor het WK in Eugene heeft het nodige vuurwerk opgeleverd. Mondo Duplantis wipte in Stockholm, de stad waar hij recent naar verhuisde, over 6m16. De Zweed doet daarmee beter dan ooit tevoren in openlucht. Op de lage horden verzorgden Femke Bol en Alison dos Santos het spektakel. Bol snelde naar een Diamond League-record van 52″27. Dos Santos was op zijn beurt goed voor een beste wereldjaarprestatie van 46″80. In diezelfde wedstrijd noteerde Julien Watrin 49″01.

De laatste tussenstop van de Diamond League voor het WK in Eugene heeft niet teleurgesteld. Mondo Duplantis schoot voor een uitzinnig thuispubliek de hoofdvogel af. In zijn Stockholm was de Zweed na vier sprongen al goed voor een beste wereldjaarprestatie van 6m03. Vervolgens ging de lat naar 6m16, wat de beste sprong aller tijden in openlucht zou beteken. Na een mislukte eerste poging vloog Duplantis met overschot over de lat, goed voor zijn beste outdoorprestatie sinds 2020. Van een geslaagde generale WK-repetitie gesproken dus. Minder verging het Ben Broeders. Onze landgenoot gokte en verloor door 5m73 aan zich voorbij te laten gaan. Op 5m83 lukte het tot drie keer toe niet voor de Belgische kampioen.

https://twitter.com/Diamond_League/status/1542602052207087616

Onze noorderbuur Femke Bol knalde in de Zweedse hoofdstad naar haar snelste chrono van het seizoen op de 400m horden. De bronzen medaillewinnares van Tokio vorig jaar legde haar baanronde met hindernissen af in 52″27, amper 24 honderdsten boven haar Nederlands record. Het lijdt geen twijfel dat Bol op het WK zal flirten met de grens van 52 seconden. Bij de mannen maakte Alison dos Santos een al even indrukwekkende indruk. De Braziliaan, die net zoals Bol derde werd in de olympische finale, stoomde naar zijn op één na snelste chrono met 46″80. Dos Santos is de voorlopig enige atleet in de wereld die dit seizoen onder 47 seconden kan blijven. Belgisch recordhouder Julien Watrin legde beslag op een degelijk zesde stek bij zijn debuut in de Diamond League op de lage horden in 49″01. Op de baanronde zonder horden was Lieke Klaver goed voor een tweede stek in 50″96.

https://twitter.com/Diamond_League/status/1542570765777833984

Het speerwerpen leverde een schitterend schouwspel op met een rechtstreeks duel tussen wereldkampioen Anderson Peters en olympisch kampioen Neeraj Chopra. Die laatste scherpte zijn Indisch record aan tot 89m94, maar die worp volstond niet voor de zege. Peters lanceerde zijn speer namelijk 90m31 ver, goed voor een meetingrecord. Ook in het discuswerpen was er sprake van een waanzinnig duel, al waren het de jonge leeuwen onder elkaar met Kristjan Ceh en Mykolas Alekna. Ceh imponeerde opnieuw met een meetingrecord van 70m02. De nog altijd maar 19-jarige Alekna scherpte zijn PR aan tot 69m81.

De Keniaanse Mary Moraa heerste in de 800m. Moraa snelde weg van onder meer vice-olympisch kampioene Keely Hodgkinson en bleef als enige onder 1’58 met 1’57″68. De volledige top zeven dook onder twee minuten. In een prestigeduel onder Europeanen bleef regerend wereldkampioene Dina Asher-Smith de Zwitserse Mujinga Kambundji voor. Het duo finishte in dezelfde tijd met 22″37, maar de duizendsten speelden in het voordeel van de Britse. Ondanks een lichte tegenwind was Jasmine Camacho-Quinn goed voor een scherpe 12″46 op de 100m horden. De Puerto-Ricaanse moest wel alles uit de kast halen om Tobi Amusan en wereldkampioene Nia Ali voor te blijven.

De 3.000m bij de mannen leverde een verrassende winnaar op met de Lokinyomo Lobalu, die de kleuren van het vluchtelingenteam vertegenwoordigt. De in Zwitserland verblijvende atleet snelde naar een beste wereldjaarprestatie van 7’29″48, een verbetering van zijn PR met bijna twintig seconden. Jacob Kiplimo strandde op zeven honderdsten van de zege. Olympisch kampioen Marcell Jacobs gaf op de valreep verstek voor de 100m. De kans lijkt weinig waarschijnlijk dat de Italiaan topfit aan de start van het WK verschijnt.

https://twitter.com/Diamond_League/status/1542577814637002754