Nog amper één maand en vijf dagen en dan gaat het allereerste WK atletiek op Amerikaanse bodem van start. Op uitzondering van de marathon en het snelwandelen kunnen onze landgenoten zich tot en met 26 juni verzekeren van een ticket naar Eugene, Oregon. Naast de rechtstreekse limiet bestaat de mogelijkheid ook om via de World Ranking naar het WK te trekken. 11 landgenoten liggen op koers voor Eugene via die ranking. 

Sprint

Imke Vervaet moet zich in principe geen zorgen maken over haar plaatsje op het vliegtuig richting de Verenigde Staten. Vervaet staat op de 45ste stek van de ranking op de 200m, de top 56 heeft recht op een ticket. Rani Rosius is op de 100m op zoek naar belangrijke punten, want de atlete van AVT komt slechts één plaatsje tekort als 49ste van de 48 plaatsen. Op de baanronde zijn voorlopig drie landgenoten met een kans op een WK-selectie. Camille Laus prijkt op de 44ste plaats, terwijl de top 48 naar Eugene trekt. Bij de mannen liggen Julien Watrin (44) en Alexander Doom (47) op koers. Dylan Borlée en Jonathan Sacoor vallen net buiten de top 50 en moeten dus de komende weken een tandje bijsteken.

Op de hoge horden zag Michael Obasuyi zichzelf wat zakken op de ranking. Niet onlogisch, aangezien onze landgenoot nog niet vaak in het buitenland in actie kwam. Een meer dan degelijke passage op de FBK Games levert de Belgische kampioen op de 110m horden een 37ste plaats op. De top 40 mag aantreden op het WK.

Middelange afstand

Aurèle Vandeputte zette vorig jaar een grote stap vooruit op de dubbele baanronde en die lijn trok hij afgelopen winterseizoen door. Vandeputte staat daardoor op plaats 43, net zoals op de baanronde mag de top 48 richting Eugene. Vanessa Scaunet is voorlopig 51ste en valt dus net uit de boot. Elise Vanderelst kan nog niet op twee oren slapen als 40ste van de 45 atleten die kans maken op de 1500m. Onze landgenote heeft er dus alle belang bij om sterk voor de dag te komen op het BK. Ruben Verheyden is dankzij zijn knappe reeks de afgelopen weken naar de 52ste plaats gestegen. Nog zeven te gaan dus voor de Europese beloftekampioen.

Elise Vanderelst – Foto: Lucien Lambotte

Tim Van de Velde is helemaal terug van weggeweest op ‘zijn’ 3.000m steeple en dat is ook merkbaar op de ranking, waar hij nu op de 50ste plaats staat. Van de Velde kan op het BK een zaakje doen om alsnog in de top 45 te belanden.

Kampnummers

In de werpnummers ziet het er goed uit voor onze Belgen. In het hamerslingeren, discuswerpen en speerwerpen is telkens de top 32 vereist. Vanessa Sterckendries staat er als 24ste goed voor. Hetzelfde kan gezegd worden over Philip Milanov (26) en Timothy Herman (30). In het hoogspringen heeft Thomas Carmoy zichzelf een buffer gegeven door knap te presteren tijdens het WK indoor. Mits een goed BK kan hij als 25ste op de ranking geen enkel probleem ervaren.

Deze Belgen zijn al geplaatst voor het WK: Ben Broeders, Eliott CrestanIsmael DebjaniIsaac KimeliBashir Abdi, Koen NaertDieter Kersten, Lahsene BouchikhiThomas De BockThomas Van der PlaetsenAnne ZagréCynthia BolingoPaulien CouckuytMieke GorissenHanne Verbruggen, Nafi Thiam en Noor Vidts.

Deze teams zijn al geplaatst: Belgian Cheetahs, Belgian Tornados en het team op gemengde 4x400m.

Thomas Carmoy – Foto: Lucien Lambotte