Amper vier dagen na de Diamond League in Rabat was het opnieuw tijd voor de volgende meeting in het meest prestigieuze circuit binnen de atletiek. Het Golden Gala Pietro Mennea in Rome kon rekenen op een indrukwekkende reeks namen én die stelden niet teleur. Femke Bol snelde naar 53″02 op de 400m horden. In een buitengewoon hoogstaande 5.000m waarin acht heren onder 13 minuten bleven, schoot Nicholas Kimeli de hoofdvogel af. Shericka Jackson was de verrassende winnares van een indrukwekkend deelnemersveld op de 200m. 

Veel tijd had Femke Bol na de FBK Games van afgelopen maandag in Hengelo niet om te herstellen. Een dag later zat de Nederlandse al op het vliegtuig richting de Italiaanse hoofdstad Rome voor de Diamond League in het Stadio Olimpico. Bol maakte indruk op Italiaanse bodem en snelde onbedreigd naar winst op de 400m horden. Ze klokte af in 53″02, haar snelste chrono ooit in de maand juni. Officieus gaat Bol daarmee aan de leiding op de ranglijst van 2022, al blijft het wachten tot de 51″61 van Sydney McLaughlin officieel wordt afgekeurd. De Amerikaanse wereldrecordhoudster was vorig weekend goed voor die chrono, maar de horden stonden in Nashville verkeerd opgesteld.

Nog zo’n uitschieter in de Rome was de 5.000m bij de mannen. De slotronde werd een thriller van formaat. Nicholas Kimeli trok aan het langste eind in een beste wereldjaarprestatie én meetingrecord van 12’46″33. Zijn landgenoot Jacob Krop volgde net geen halve seconde later op de tweede stek. Athing Mu maakte haar terugkeer op de 800m nadat ze de Prefontaine Classic nog moest laten schieten. Mu zette orde op zaken tijdens de dubbele baanronde met een beste wereldjaarprestatie van 1’57″01. In haar zog liepen nog zeven atletes naar een chrono onder twee minuten. Lamecha Girma dook opnieuw onder acht minuten op de 3.000m steeple met 7’59″23.

De 200m kon rekenen op een waanzinnig deelnemersveld. Elaine Thompson-Herah nam het onder meer op tegen wereldkampioene Dina Asher-Smith, maar ook tegen olympisch 400m-kampioen Shaunae Miller-Uibo. Geen van die vier namen maakte echter het zegegebaar, want het was Shericka Jackson, de bronzen medaillewinnares op de 100m in Tokio vorig jaar, die over de finish stormde in 21″91. Thompson-Herah en Asher-Smith vervolledigden het podium op ruim drie tienden van de Jamaicaanse. Sandi Morris scherpte haar eigen beste wereldjaarprestatie in het polsstokspringen aan met 4m81.

In het discuswerpen onderstreepte Kristjan Ceh nog maar eens zijn suprematie. De Sloveen wierp zijn projectiel maar liefst 70m72 ver, goed voor een meetingrecord. Kirani James haalde zijn gram op de 400m door Vernon Norwood voor te blijven in een tijd van 44″54.