Het Belgisch team voor de Europabeker in het Roemeense Cluj Napoca is bekendgemaakt. Ons land komt het komende weekend opnieuw uit in de Europese First League, nadat ze zich in 2019 in met een zesde plek knap staande wisten te houden. Behoorlijk wat grote namen zegden echter af voor deze tweedaagse. Onder meer Ben Broeders, Nafi Thiam, Noor Vidts, Cynthia Bolingo, Eliott Crestan, Ismael Debjani, Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Elise Vanderelst zullen we dus niet terugzien. Daardoor wordt er vooral veel verwacht van sterkhouders als Paulien Couckuyt, Anne Zagré, Thomas Van der Plaetsen, Thomas Carmoy en Philip Milanov.

Op 19 en 20 juni wordt in Cluj Napoca in Roemenië de First League, de op één na hoogste afdeling van de Europabeker, betwist. Het Belgisch team zal er uitkomen tegen Wit-Rusland, Tsjechië, Estland, Finland, Griekenland, Nederland, Noorwegen, Roemenië, Zweden, Zwitserland en Turkije. Ierland is niet van de partij door coronamaatregelen in eigen land. Op het spel staat één gegeerd ticket naar de Super League terwijl maar liefst drie landen zullen degraderen naar de Second League. Door de afwezigheid van Ierland zakken dus nog zeker twee teams uit de op één na sterkste groep.

Promoveren lijkt niet meteen aan de orde aangezien de Belgische selectie niet op volle kracht zal aantreden. Het hoofddoel wordt daardoor het behoud in de First League. Daarvoor kunnen we op de korte loopnummers rekenen op atleten als Rani Rosius en Kobe Vleminckx 100m, Imke Vervaet en Robin Vanderbemden op de 200m en Alexander Doom en Camille Laus op de 400m. Anne Zagré houdt de eer hoog op de 100m horden, Paulien Couckuyt en Tuur Bras mogen hun goede vorm nogmaals etaleren op de lage horden.

Foto: Erik van Leeuwen

Op de dubbele baanronde zien we Eliott Crestan, de snelste landgenoot van het seizoen en dit weekend goed voor een olympisch ticket, niet terug. Aurèle Vandeputte neemt het daar van hem over. Bij de dames zal Renée Eykens voor de nodige punten proberen zorgen. De Belgische recordhouders op de 1500m, Ismael Debjani en Elise Vanderelst, komen eveneens niet in actie. Daardoor krijgen Jochem Vermeulen, de verrassing van het huidige seizoen, en Lindsey De Grande de kans om zich te tonen. Marathonloopster Hanne Verbruggen mag haar snelle benen nog eens aanspreken voor een 5.000m.

Op de kampnummers vallen er door de afwezigheid van enkele sterkhouders meer verrassende namen te noteren. Fanny Smets is als Belgisch recordhoudster geen verrassende naam in het polsstokspringen. Tienkamper Thomas Van der Plaetsen moet aan de bak in het verspringen. In het hoogspringen wordt het een en het ander verwacht van Thomas Carmoy. Ook Vanessa Sterckendries en Philip Milanov kunnen een mooie duit in het zakje doen en het puntentotaal wat aandikken.

Fanny Smets in actie op het WK in Doha – Foto: Bjorn Parée

Tenslotte zijn er nog de aflossingsploegen. De 4x100m bij de vrouwen wordt een goede voorbereiding op het EK beloften aangezien de volledige ploeg aantreedt op de Europabeker. Vleminckx krijgt bij de mannen het gezelschap van onder ander Yoran Deschepper, Gaylord Kuba Di-Vita. Doom en Bras worden op de 4x400m vergezeld door Belgian Tornados Jonathan Sacoor, Jonathan Borlée en Julien Watrin. Belgian Cheetahs Couckuyt, Vervaet en Laus kunnen deze keer niet rekenen op Hanne Claes en Cynthia Bolingo. Hanne Maudens en Naomi Van Den Broeck nemen het van hen over. De volledige selectie kan u onderaan bekijken.

Nederland moet amper sterkhouders missen

Onze noorderburen zullen allicht wel dromen van promotie naar de Super League. In 2015 wisten de Nederlandser zich al eens te plaatsen voor de hoogste afdeling, maar inmiddels degradeerden ze opnieuw naar de First League. Voor deze editie zijn er slechts enkele opvallende afwezigen, namelijk Dafne Schippers, Nadine Visser, Anouk Vetter, Sifan Hassan en Jorinde Van Klinken. Gelukkig kunnen zij op nog heel wat sterke atleten rekenen. Femke Bol, Lieke Klaver, Menno Vloon, Jochem Dobber en Mike Foppen zijn maar enkele voorbeelden van de Nederlandse toppers die wel deelnemen en voor een pak punten kunnen zorgen. De volledige startlijst met ook de deelnemers die voor de andere landen uitkomen kan u hier raadplegen.

BELGISCHE SELECTIE

MANNEN DISCIPLINE VROUWEN
Kobe Vleminckx/LYRA 100m Rani Rosius/AVT
Robin Vanderbemden/SER 200m Imke Vervaet/RCG
Alexander Doom/AVR 400m Camille Laus/OEH
Aurèle Vandeputte/HAC 800m Renée Eykens/AA
Jochem Vermeulen/LYRA 1500m Lindsey De Grande
Wesley De Kerpel/ROBA 3000m Febe Triest/ALVA
Michael Somers/LYRA 5000m Hanne Verbruggen/VITA
Nolan Vancauwenberghe/MOHA 100m horden Anne Zagré/RESC
Tuur Bras/OEH 400m horden Paulien Couckuyt/VAC
Rayan Vanderpoorten/KAAG 3000m steeple Eline Daelemans/AVLO
Thomas Carmoy/CRAC Hoog Zita Goossens/DEIN
Thomas Van der Plaetsen/DEIN Ver Bo Brasseur/DCLA
Bjorn De Decker/WIBO Hinkstap Elsa Loureiro/RFCL
Robin Bodart/BBS Polsstok Fanny Smets/CABW
Mathias Quintelier/LYRA Kogel Elena Defrère/VAC
Philip Milanov/VAC Discus Babette Vandeput
Rémi Malengreaux/RCG Hamer Vanessa Sterkendries/OEH
Timothy Herman/ACME Speer Kayla Iven/RESC
Kobe Vleminckx/LYRA
Yoran Deschepper/MACW
Antoine Snyders/WACO
Gaylord Kuba Di-Vita/CABW
Jordan Paquot/SER
4x100m Rani Rosius/AVT
Mariam Oulare/RCB
Lucie Ferauge/CABW
Justine Goossens/RCG
Rani Vincke/HAC
Alexander Doom/AVR
Jonathan Sacoor/OEH
Julien Watrin/DAMP
Jonathan Borlée/OEH
Tuur Bras/OEH
4x400m Paulien Couckuyt/VAC
Imke Vervaet/RCG
Camille Laus/OEH
Naomi Van Den Broeck/ROCA
Hanne Maudens/VS