Het Belgische team voor de Europabeker in het Noorse Sandnes is bekendgemaakt. Het team komt niet in volle sterkte aan de start van de Europese First League vanaf volgende week vrijdag, aangezien enkele grote namen niet naar Noorwegen afreizen. Daardoor ondergaat het Belgische team een verjongingskuur met heel wat namen van de afgelopen EK’s voor junioren en beloften.

Er zijn echter heel wat grote namen die wél aan de start verschijnen, met onder meer Jonathan SacoorRobin Vanderbemden en Camille Laus op de sprintnummers. Isaac KimeliStijn Baeten en Renée Eykens nemen het voortouw op de middellange afstanden. Op de respectievelijk lage en hoge horden treden met Europees beloftekampioene Paulien CouckuytDylan Owusu, Michael Obasuyi en Sarah Missinne wel vier atleten aan die afgelopen zomer al mochten proeven van een internationaal kampioenschap.

Camille Laus – Foto: Jeroen De Meyer

In de kampnummers wordt het uitkijken naar Ben Broeders en Fanny Smets in het polsstokspringen. Philip Milanov zal opnieuw de dubbel discus-kogelstoten voor zijn rekening nemen. Vanessa Sterckendries treedt aan in het hamerslingeren. Timothy Herman is onze man in het speerwerpen. Met Europees juniorenkampioen Thomas Carmoy en Claire Orcel, die haar WK-limiet al op zak heeft, beschikt ons land over twee sterke hoogspringers. Het volledige Belgische team kan u onderaan het artikel terugvinden.

Thomas Carmoy – Foto: Coen Schilderman

 

Strijden om het behoud in de First League

Ons land komt in actie tijdens de First League, de tweede groep na de Super League. Slechts één van de 11 deelnemende landen aan de First League (Rusland zou het 12de land zijn, maar mag omwille van de blijvende boycot niet aantreden) promoveert uiteindelijk naar de Super League. In totaal zakken vijf landen uit de First League naar de Second League, waarvan Rusland er al één is. België moet minstens zevende worden om geen categorie te zakken. Nederland zakte twee jaar geleden nog uit de Super League, maar lijkt de geknipte kandidaat om terug te promoveren.

Sandnesde thuisbasis van de Ingebrigtsens

Henrik en Jakob Ingebrigtsen – Foto: Jeroen De Meyer

Sandnes, de achtste stad in Noorwegen qua aantal inwoners, is de heilige grond van een wel héél bijzondere atletiekfamilie. De Ingebrigtsenwonen en trainen er namelijk. De familie met als speerpunten de broers Jakob (1500m), Filip (5.000m) en Henrik (3.000m) zal op eigen bodem een belangrijke rol spelen voor hun land. Het trio zal Noorwegen, samen met onder meer Karsten WarholmIsabelle Pedersen en Karoline Grøvdal, naar de Super League proberen leiden. Warholm zal opvallend genoeg de vlakke 400m en de 4x400m voor zijn rekening nemen. Geen lage horden dus voor de Viking, die naar alle waarschijnlijkheid alleen nog de finale van de Diamond League loopt. In oktober verdedigt de nog altijd maar 23-jarige atleet zijn wereldtitel in Doha.

BELGISCHE SELECTIE

MANNEN   VROUWEN
Gaylord Kuba Di-Vita/CABW 100m Elise Mehuys/LYRA
Robin Vanderbemden/SER 200m Imke Vervaet/RCG
Jonathan Sacoor/OEH 400m Camille Laus/RCB
Aurèle Vandeputte/HAC 800m Renée Eykens/AA
Stijn Baeten/DCLA 1500m Mathilde Deswaef/WS
Isaac Kimeli/OEH 3000m Lindsey De Grande/OEH
Lahsene Bouchikhi/ROBA 5000m Hanne Verbruggen/VITA
Michael Obasuyi/OEH 110/100mH Sarah Missinne/KAAG
Dylan Owusu/RCG 400mH Paulien Couckuyt/AVKA
Clément Deflandre/HERV 3000m St Lisa Rooms/OEH
Thomas Carmoy/CRAC Hoog Claire Orcel/CSF
Corentin Campener/RESC Ver Noor Vidts/VAC
Bjorn De Decker/WIBO Hinkstap Elsa Loureiro/RFCL
Ben Broeders/DCLA Pols Fanny Smets/CABW
Philip Milanov/VAC Kogel Noor Vidts/VAC
Philip Milanov/VAC Discus Anouska Hellebuyck/DEIN
Rémi Malengreaux/RCG Hamer Vanessa Sterckendries/OEH
Timothy Herman/ACME Speer Pauline Smal/SMAC
Gaylord Kuba Di-Vita/CABW 4x100m Manon Depuydt /ACME
Charles Niesen/RESC Elise Mehuys/LYRA
Antoine Snyders/WACO Nora Thiry/SER
Camille Snyders/WACO Rani Rosius/AVT
Andreas Vranken/DCLA Imke Vervaet/RCG
Asamti Badji /RESC 4x400m Paulien Couckuyt/AVKA
Alexander Doom/AVR Manon Depuydt/ACME
Jonathan Sacoor/OEH Renée Eykens/AA
Camille Snyders/WACO Kiné Gaye/RCG
Robin Vanderbemden/SER Camille Laus/RCB