De Europabeker in Finland is geen groot succes geworden voor de Belgische selectie. Slechts een minderheid van de landgenoten presteerde tijdens de slotdag op niveau, al was daar ook de nodige pech mee gemoeid. Na drie dagen topcompetities telt België 232,5 punten, voldoende voor de negende plaats in het eindklassement.

Philip Milanov – Foto: Jeroen De Meyer

Het was Philip Milanov die de derde en laatste dag voor België mocht aftrappen. Hij maakte het na zijn kogelrecord gisteren, in het discuswerpen een stuk spannender. Na twee nulworpen kon hij alsnog een geldige poging laten optekenen, in zijn vierde en laatste beurt kwam er met 63m27 gelukkig nog een aardige afstand uit de bus. Enkel de Zweed Daniel Stahl, leider in het Diamond League-klassement, deed met 66m41 flink beter. In het hoogspringen verging het Hanne Van Hessche minder goed, zij moest vrede nemen met 1m75 en een gedeelde negende plaats. Ook Dario De Borger kende allerminst een superdag, na een bescheiden start legde hij met 14″25 beslag op de zesde plaats, de nummer vier en vijf bleven hem met enkele honderdsten verschil nog voor.

Ismael Debjani miste zijn start op de 800 meter, maar sleepte tussen de specialisten van de dubbele baanronde met 1’51″01 toch nog een matige zesde plaats uit de brand. Ook Sofie Van Accom tekende voor de zesde plek in 4’17″90, in de tactische 1.500 meter kon ze nog geen beroep doen op haar sterk eindschot. Op de 3.000m steeple vocht Francois Dupont voor wat hij waard was, met zijn 9’16″87 strandde hij helaas op de laatste plaats. In de kampnummers liep het eveneens niet op wieltjes. Leopold Kapata deed met 15m36 in het hinkstapspringen wel nog een aardige duit in het zakje, Niels Pittomvils wist geen punten te sprokkelen. De tienkamper kon in het polsstokspringen zijn openingshoogte van 4m90 niet overbruggen en bleef dus met lege handen achter.

Anne Zagré – Foto: Jeroen De Meyer

Op de 100m horden rustte de Belgische hoop op de schouders van nationaal recordhoudster Anne Zagré. Haar Belgisch record (12″71) was in winderige omstandigheden niet aan de orde, maar met 13″36 en de derde plaats bleef ook zij wellicht op haar honger zitten. Boezemvriendin Cynthia Bolingo snelde op de 200 meter naar 24″24, haar vijfde plaats leek het hoogst haalbare. In de kampnummers ging het ondertussen wel weer de positieve kant uit voor onze landgenoten. Katelijne Lyssens scoorde in het discuswerpen als enige van het deelnemersveld een record, 49m83 bracht haar op een puike vijfde plaats. Ook in het kogelstoten lijkt Jolien Boumkwo weer naar haar topvorm toe te groeien, met 15m52 sloot ze als vijfde de competitie af.

Op de 5.000 meter weerde Hanne Verbruggen zich kranig, na een tactische openingsfase werd ze met 16’57″97 tiende. Dieter Kersten kende op de 3.000m een moeizame wedstrijd, dankzij een pittige eindsprint eiste hij eveneens de tiende plaats op met 8’27″14. In het verspringen maakte Bo Nijs haar internationaal debuut, met 5m68 voegde ook zij zich bij het clubje rond de tiende plaats. In het speerwerpen volbracht Timothy Herman zijn opdracht met succes, hij eindigde met 68m96 als zevende.

Op de 4×400 meter kon België niet rekenen op sterkhouders Margo Van Puyvelde en Justien Grillet, ook de broers Borlée tekenden niet present. Cynthia Bolingo – Lucie Ferauge – Elise Lasser – Camille Laus knokten zich naar 3’38″80, in de einduitslag bracht dat hen op de achtste plek. Bij de heren leverde het kwartet Alexander Doom – Robin Vanderbemden – Jonathan Sacoor – Michael Rossaert een fraaie prestatie af. Rossaert zoefde in de laatste rechte lijn nog Ierland voorbij, 3’04″87 was goed voor de enige Belgische overwinning op de slotdag en een seizoensbeste chrono voor de Tornados.

In het eindklassement moest de Belgische ploeg ten opzichte van gisteren nog een plaats toegeven en zakt het naar positie negen met 232,5 punten. Het handhaaft zich zo in de First League, maar blijft ver verwijderd van de top 3-ambitie om zodoende te promoveren. Die eer is weggelegd voor Zweden (320,5 punten), Finland (314,5 punten) en Zwitserland (305,5 punten).

Het verslag van dag 2 van de Europabeker vindt u hier, het relaas van dag 1 kunt u hier lezen.

De volledige uitslagen vindt u via deze pagina.

Einduitslag landenklassment