Polen heeft zoals verwacht de Europabeker in de hoogste afdeling, de Super League, gewonnen. In Bydgoszcz, één van de atletieksteden van het land, waren de Polen oppermachtig met overwinningen voor onder meer Justyna Swiety-Ersetic, Piotr Lisek, Adam Kszczot, Marcin Lewandowski, Sofia Ennaoui en Michal Haratyk. Duitsland en Frankrijk legden beslag op de plaatsen twee en drie.

Polen was op papier het te kloppen team met héél wat Europese kampioenen aan de start. Het team stelde niet teleur en zou na twee dagen maar liefst 345 punten totaliseren. Ruim beter dan de overige podiumplaatsen. Duitsland en Frankrijk waren de verwachte nummers twee en drie, maar boden met respectievelijk 317.5 en 316.5 punten weinig weerwerk aan de oppermachtige Polen. Het is de eerste keer dat het land mag zegevieren in de hoogste afdeling.

Italië deed het overigens bijzonder goed door op slechts een half puntje van het podium te stranden en zo de teleurstellende Britten voor te blijven. Spanje en Oekraïne handhaafden zich in de top zeven en mogen daardoor binnen twee jaar opnieuw aantreden in de vernieuwde Super League. Portugal wordt dan de nieuwkomer van dienst.Tsjechië, Zweden, Griekenland, Finland en Zwitserland mogen binnen twee jaar aan de bak tegen onze landgenoten in de First League.

Mihambo opnieuw voorbij zeven meter, Stahl met de billen bloot

Malaika Mihambo overtuigde opnieuw in het verspringen. De Duitse atlete, die dit jaar al tot 7m16 kwam, sprong in Bydgoszcz naar 7m11. De wind blies met +2.2m/s helaas iets te veel in het voordeel om van een kampioenschapsrecord te spreken. Het was wél haar vijfde sprong voorbij zeven meter sinds de start van het zomerseizoen. Ekaterini Stefanidi ging na een gelukte poging op 4m70 op zoek naar het kampioenschapsrecord van 4m80, maar de Griekse zou niet in haar opzet slagen. Hetzelfde verhaal bij Piotr Lisek die de lat op 6m03 liet leggen. Ondanks de steun van het talrijk opgekomen Poolse publiek kon Lisek niet voor de derde keer dit jaar over zes meter springen.

Piotr Malachowski verbaasde in het discuswerpen door te winnen met een worp van 63m02. De Pool bleef zo Daniel Stahl voor, die het met een voor hem erg bescheiden 61m38 moest doen, meer dan tien meter onder zijn Zweeds record. De omstandigheden waren niet ideaal voor de werpers. Michal Haratyk liet de wind niet aan zijn hart komen. Voor eigen publiek stootte hij drie keer voorbij 21 meter, met als absolute uitschieter een kampioenschapsrecord van 21m83.

Marcin Lewandowski – Foto: Jeroen De Meyer

In de loopnummers vielen geen uitzonderlijke tijden te noteren, toch zorgden de Polen ook hier voor spektakel. Marcin Lewandowski en Adam Kszczot zagen hun sterk eindschot beloond worden met winst in respectievelijk de 1500m en 800m. Justyna Swiety-Ersetic duldde weinig tegenstand op haar baanronde.

Op de afsluitende 4x400m werden er twee beste Europese jaarprestaties genoteerd. Bij de mannen verraste het Italiaanse team, met kapitein Davide Re die ook al de individuele baanronde naar zijn hand had gezet, door naar 3’02″04 te snellen. Bij de vrouwen stond er geen maat op het Poolse team. Met Swiety-Ersetic als slotloopster snelde het Poolse kwartet naar 3’24″81.

De volledige uitslagen kan u hier terugvinden.