De KBAB heeft vandaag de Belgische selectie voor de European Team Championships in Silesia, Polen bekendgemaakt. In deze vernieuwde opzet van de landenstrijd komt België uit in de hoogste van drie afdelingen. Ons land mist echter een aantal sterkhouders waardoor de delegatie zal moeten knokken voor behoud.

Van 20 tot 25 juni vinden in het Poolse Silesia de European Team Championships plaats. Dit jaar ziet dit kampioenschap, dat beter bekend is als de Europabeker, er net iets anders uit. Het aantal divisies werd herleid van vier naar drie en alle landen strijden nu, verspreid over zes dagen, op één en dezelfde locatie.

België behoort in dit vernieuwd format tot één van de zestien landen in de hoogste afdeling, de zogeheten First League. Zij komen op dag 4, 5 en 6 in actie. De overige landen in deze divisie zijn thuisland Polen, Italië, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Tsjechië, Nederland, Zwitserland, Turkije, Finland, Zweden, Griekenland en Noorwegen. Om behoud te verzekeren moet België wegblijven van de laatste drie plaatsen, wat geen sinecure wordt gezien de sterke opstelling van sommige landen.

Dat het geen gezondheidswandeling wordt voor de Belgische delegatie, beseft ook delegatiehoofd Rugter Smith. “Het gaat erom spannen of we de drie degradatieplaatsen kunnen ontlopen. Zeker omdat we op sommige disciplines niet aantreden met onze sterkste atleten. Het doel blijft alleszins om behoud in de First League af te dwingen”, liet hij via de website van de Vlaamse Atletiekliga weten.

De Belgische delegatie moet het inderdaad doen zonder enkele sterkhouders. Alleskunner Nafi Thiam, die dit weekend net als Thomas Van der Plaetsen, in actie komt in Ratingen, ontbreekt op de entry list. Van der Plaetsen is er evenmin bij. Hetzelfde verhaal voor Noor Vidts die normaliter een stuk verder springt dan Maité Beernaert.

Stijn Baeten, nochtans pas vijfde in de pikorde, neemt de 1500m voor zijn rekening. Op de 5.000m springt Enzo Noel door afzeggingen van onder meer Isaac Kimeli, Robin Hendrix en John Heymans, alle drie op trainingsstage,… in de bres. Michael Obasuyi zien we evenmin terug op de 110m horden. Nolan Van Cauwemberghe mag daardoor opdraven. Pieter Claus treedt aan op de 800m na afzeggingen van Eliott Crestan en Tibo De Smet. Ook Philip Milanov staat zijn plaats af. Hij wordt vervangen door Lars Coene.

De hele selectie vindt u hieronder terug.

Mannen   Vrouwen
Kobe Vleminckx

100m

Rani Rosius
Christian Iguacel

200m

Imke Vervaet
Kevin Borlée

400m

Cynthia Bolingo
Pieter Claus

800m

Camille Laus
Stijn Baeten

1500m

Elise Vanderelst
Enzo Noel

5.000m

Lisa Rooms
Nolan Vancauwemberghe

110m horden / 100m horden

Anne Zagré
Julien Watrin

400m horden

Hanne Claes
Clément Deflandre

3.000m steeple

Jolien Van Hoorebeeke
Thomas Carmoy

Hoogspringen

Merel Maes
Yanni Sampson

Verspringen

Maité Beernaert
Björn De Decker

Hinkstap

Saliyya Guisse
Ben Broeders

Polsstokspringen

Elien Vekemans
Andreas De Lathauwer

Kogelstoten

Jolien Boumkwo
Lars Coene

Discuswerpen

Katelijne Lyssens
Rémi Malengreaux

Hamerslingeren

Vanessa Sterckendries
Timothy Herman

Speerwerpen

Pauline Smal
Kobe Vleminckx
Rendel Vermeulen
Antoine Snyders
Jordan Paquot
Amine Kasmi

4x100m

Rani Rosius
Elise Mehuys
Rani Vincke

Janie De Naeyer

Kevin Borlée
Dylan Borlée
Jonathan Sacoor

4x400m gemengd

Cynthia Bolingo
Camille Laus
Hanne Claes