Cynthia Bolingo heeft voor eigen volk in Nijvel stevig uitgepakt. De nationale recordhoudster op de 400m verpulverde op haar thuispiste haar persoonlijke records op de 100m en 200m. Met 11″28 wipt ze over Rani Rosius naar de tweede plaats op de ranking aller tijden na Kim Gevaert. Al was de 22″79 tijdens de halve baanronde mogelijk nog straffer, aangezien Bolingo met die chrono een tweede olympisch ticket op zak steekt. Op de 200m is de atlete van CABW de derde performer ooit na Gevaert en Hanna Mariën. Op de 800m verzekerde belofte Tibo De Smet zich van het EK voor beloften op de 800m. Eliott Crestan liep naar een PR op de baanronde van 47″02.

Cynthia Bolingo verkeert in de vorm van haar leven, zoveel is duidelijk. De Belgian Cheetah kwam na weken waarin de focus mét succes op de 400m lag in eigen Nijvel aan de start van een 100m en 200m. Bolingo imponeerde door tijdens de 100m een stevig PR neer te zetten van 11″28, vijf honderdsten onder de tweede prestatie aller tijden van Rani Rosius én een verbetering van haar voormalige besttijd met maar liefst 29 honderdsten. Het feestje was echter nog niet gedaan voor de atlete van CABW.

Op de 200m snelde ze namelijk opnieuw naar een stevig PR. Met 22″79 dook ze zelfs onder de olympische limiet op de halve baanronde, goed voor de derde plaats op de ranking aller tijden in eigen land na Kim Gevaert en Hanna Mariën. In diezelfde 200m benarde Nafi Thiam haar PR tot op 11 honderdsten met een tijd van 24″48. Bolingo staat met haar PR op een gedeelde vijfde plaats op de Europese ranking van 2021. Ook hier scherpte de intussen misschien wel meest veelzijdige sprintster ooit in ons land haar besttijd aan met zomaar even 28 honderdsten.

Die snelle chrono kwam in het geval van Bolingo niet geheel als een verrassing. “Ik wist dat ik onder die 23 seconden kon geraken. Sinds 2015 heb ik op 100m en 200m geen echte progressie gemaakt en dat heeft toch wel voor frustratie gezorgd. Ondanks de focus op 400m is het toch aangenaam om ook op andere afstanden sneller dan ooit te gaan. Stiekem hoopte ik wel op die limiet, want een dubbel in Tokio is niet onmogelijk. Al besef ik wel dat mijn kansen op de baanronde een stukje groter zijn. Het voelt vooral aan als een mooie persoonlijke verwezenlijking”, aldus de 28-jarige atlete na afloop van haar PR’s.

Tibo De Smet liet de afgelopen weken al van zich horen op de 800m. De voormalige specialist op de baanronde bewees in Nijvel dat zijn scherpe chrono’s geen toeval waren. Sterker nog: De Smet knalde in Nijvel naar de EK-limiet voor beloften met 1’47″63. De atleet van RCG is zo de vierde atleet die voldoet aan de limiet, maar krijgt waarschijnlijk wel de kans om in Tallinn aan de bak te mogen. Ruben Verheyden, de tweede man op de ranglijst bij de beloften in eigen land, geeft namelijk normaliter de voorkeur aan de 1500m. De snelste man van het moment op 800m, Eliott Crestan, opteerde in Nijvel voor een 400m. Crestan maakte indruk door zijn PR aan te scherpten tot 47″02. Volgend weekend kan er een stevige strijd losbarsten tijdens de 800m op het BK AC. Aurèle Vandeputte en 1500m-specialist Ismael Debjani zullen maar wat graag het vuur aan de schenen van Crestan leggen.

De 800m bij de vrouwen werd een kolfje naar de hand van onze noorderbuur Bregje Sloot. Al had Sloot net zoals Mirte Fannes niet gerekend op een razendsnelle openingsronde in 57 seconden op aangeven van haas Souliath Saka. Sloot kon de schade in de tweede rond nog enigszins beperken en finishte in 2’03″20. Bij Fannes was het verval groot met 2’07″01. De atlete blijft voorlopig op zoek naar de EK-limiet bij de beloften en krijgt op het BK AC volgend weekend een ultieme kans om zich te kwalificeren. Hetzelfde verhaal geldt voor Camille Muls na 2’07″82 over de finish liep. Hanne Maudens knoopte op de 400m aan met een PR van 53″48 en lijkt haar goede benen teruggevonden te hebben met het oog op het BK.