Jente Hauttekeete heeft bij zijn eerste tienkamp van het jaar meteen de sloophamer bovengehaald. De wereldrecordhouder bij de junioren op de zevenkamp was op het Spaanse eiland Tenerife namelijk goed voor een verpulvering van het BR van Thomas Van der Plaetsen. Hauttekeete totaliseerde na een sterke, maar verre van perfecte tweedaagse maar liefst 8.034 punten. Het BR van Van der Plaetsen bedroeg tot vandaag 7.769 punten. Hauttekeete is zo de 12de performer bij de junioren ooit. Na negen proeven verzekerde de junior van KAAG zich al van het EK én WK voor junioren. Noor Vidts scherpte in hetzelfde Tenerife haar PR aan tot 6.240 punten, waardoor ze over Tia Hellebaut naar de derde plaats op de ranking aller tijden wipt. 

Jente Hauttekeete heeft meteen uitgepakt tijdens zijn eerste meerkamp van het jaar in openlucht. De junior van KAAG kwam in actie op de World Athletics Combined Events Challenge in Arona, Tenerife. Hauttekeete kende een stevige eerste dag onder de Spaanse zon. De 19-jarige meerkamper zette namelijk vier PR’s neer met de 100m in 10″88, 7m45 in het verspringen, 2m10 in het hoogspringen en de baanronde in 50″08. Alleen in het kogelstoten kende de junior wat moeilijkheden na twee foutpogingen, waardoor hij vrede moest nemen met 14m19, exact één meter onder zijn PR.

Hauttekeete had meer verwacht van zijn start van de tweede dag. Met 14″38 op de 110m horden was hij dan ook niet geheel tevreden. Zijn seizoensbeste in die discipline bedraagt namelijk 14″02. Gelukkig herpakte de junior zich met een worp van 44m80 met de discus. In het polsstokspringen teisterde de wind de meerkampers. Hier liet Hauttekeete met 4m50 wat punten liggen, al was het verre van een drama. Na een PR in het speerwerpen van 52m92 was de atleet namelijk al zeker van de limiet voor het EK én WK junioren (7.150). In de afsluitende 1500m was een tijd van 5’20 nodig om het junioren-BR van Van der Plaetsen te grijpen. Hauttekeete had echter andere plannen, want met 4’37″84 vermorzelde hij het BR met 265 punten. Een totaalscore van 8.034 levert hem een 12de plaats op de ranking aller tijden op én dat na een weekend waarin niet alles volgens plan verliep. Vorig jaar was Hauttekeete al goed voor 7.833 punten in Deinze, maar toen kreeg de atleet te veel steun door rugwind, waardoor het resultaat niet als BR kon beschouwd worden. Daar kwam in Tenerife dus verandering in. Met een score boven 8.000 punten was je op de afgelopen EK’s en WK’s voor junioren telkens goed voor een podiumplaats.

Vidts scherpt PR aan dankzij sterke tweede dag

Ook Noor Vidts deed het op Tenerife uitstekend. Vidts begon sterk aan haar zevenkamp met een PR op de hoge horden van 13″41. Vervolgens kende ze wat moeilijkheden tijdens haar eerste dag. In het hoogspringen bleef ze met 1m79 vijf centimeter onder haar PR. Met de kogel kwam ze tot 13m38, waardoor ze zowat 70 centimeter liet liggen. De afsluitende halve baanronde op dag één werd evenmin een topprestatie met 24″98. Haar tweede dag begon echter goed met 6m34 in het verspringen, waarmee ze haar PR tot op vijf centimeter benaderde. Vervolgens wierp ze met de speer een PR van 38m80.

In de afsluitende 800m bewees Vidts dat ze op loopvlak een stap vooruit heeft gezet. Ze haspelde haar dubbele baanronde af in 2’09″34 en totaliseerde zo 6.240 punten. De atlete van VAC deed zo 46 punten beter dan haar voormalig PR op de zevenkamp. In de ranking aller tijden in België schuift ze zo op naar de derde plaats na Nafi Thiam en Hanne Maudens. Voor een rechtstreeks ticket naar de Olympische Spelen was 6.420 nodig. Vidts staat echter bijzonder gunstig geplaatst op de World Ranking en hoeft zich dus geen zorgen te maken over haar plaatsje op de Spelen.

Noor Vidts – Foto: Stefania Kodou