De eerste dag van de European Team Championships in de ‘Super League’ heeft één absolute uitschieter opgeleverd. Wie anders dan Johannes Vetter wierp in het Stadion Slaski in Chorzow een waanzinnige 96m29, goed voor de derde prestatie aller tijden. Verder was het op vlak van topprestaties een eerder magere eerste dag in Polen. De Britten trekken als leider de slotdag in, maar Polen en Duitsland liggen op de loer. 

Johannes Vetter werpt maar wat graag in het Stadion Slaski in Chorzow. Dat bewees de Duitse krachtpatser vorig jaar al door er 97m76 te werpen, goed voor de tweede prestatie aller tijden na het fabelachtige WR van Jan Zelezny (98m48). Gisteren moest Vetter weinig onderdoen voor zijn eigen PR door 96m29 te werpen in zijn tweede beurt. Vetter had in zijn openingsworp al 94m24 genoteerd. Op uitzondering van Zelezny en Vetter zelf wierp niemand ooit verder dan die prestatie. De derde en vierde worp liet de Duitser aan zich passeren vanwege last aan de quadriceps.  “Ik vind het spijtig dat ik vroegtijdig moest afhaken door de pijn in mijn rechterquadricep. Al mag ik zeer tevreden zijn met het resultaat hier. Het levert mijn Duitse team aardig wat punten op”, aldus Vetter bij European Athletics. De Duitser is na gisteren in het bezit van acht van de 20 beste worpen ooit met een speer.

De overige topprestaties waren op één hand te tellen in Chorzow. Ellie Baker zette de 800m naar haar hand met de nodige overmacht. De Britse haalde het in 2’00″95. In het kogelstoten was de Pool Michal Haratyk voor eigen volk de beste met een worp van 21m34. De 5.000m werd een leuk onderonsje tussen generatiegenoten Yermaneberhan CrippaCarlos Mayo en Hugo Hay. Crippa klokte af na 13’17″23, op de voet gevolgd door Hay en Mayo. In de tussenstand staan de Britten voorlopig aan de leiding, maar Polen en Duitsland kunnen morgen eveneens een gooi doen naar de zege in de Super League.

Mu verbetert eigen Amerikaans juniorenrecord

Athing Mu blijft intussen knallen in de Verenigde Staten. Het fenomeen op de 400m en 800m scherpte gisteren haar eigen Amerikaans juniorenrecord aan tot 49″68. Om u een idee te geven: Femke Bol was gisteren op de IFAM goed voor een Nederlands (senioren)record van 50″56. De beste wereldjaarprestatie van Shaunae Miller-Uibo bedraagt 49″08. Vashti Cunningham was eveneens in de VS goed voor 2m02 en mag zich daardoor de beste hoogspringster van het moment noemen. In Chula Vista, opnieuw in de VS, vloog de Nigeriaanse Ese Brume naar een beste wereldjaarprestatie van 7m17 in het verspringen. Brume bleef zo viervoudig wereldkampioene Brittney Reese voor.

https://twitter.com/usatf/status/1398778257743532032