De eerste tussenstop van de World Athletics Continental Tour lag in het Finse Turku voor de Paavo Nurmi Games. Drie atleten stalen de show door beste wereldjaarprestaties neer te zetten. Johannes Vetter liet zijn speer voorbij de magische grens van 90m landen. Nadine Visser benaderde haar Nederlands record op de hoge horden en Andy Pozzi ging ook tekeer op die horden. Elise Vanderelst en Tim Van de Velde kwamen meer dan degelijk voor de dag in Finland.

De World Athletics Continental Tour trok zich in Turku op gang met de Paavo Nurmi Games. Het werd onder meer uitkijken naar Daniel Stahl in Finland, maar het was een trio dat dankzij beste wereldjaarprestaties zichzelf kon onderscheiden. Johannes Vetter zorgde in zijn eerste poging van het speerwerpen al voor dé prestatie van de avond. De wereldkampioen van 2015 bewees afgelopen weekend al op de Duitse kampioenschappen dat hij in bloedvorm verkeert. In Turku schoot Vetter raak met een monsterworp van 91m49. Daarmee doet hij bijna vier meter beter dan de beste wereldjaarprestatie. Vervolgens zette de Duitser nog drie worpen voorbij 86m neer.

Op de hoge horden toonden Nadine Visser en Andy Pozzi in de reeksen al dat het hard zou gaan in de finale. Het duo stelde niet teleur. Visser snelde na een kanonstart weg van haar concurrentes en klokte af na 12″68, slechts zes honderdsten boven haar Nederlands record dat ze vorig jaar op het WK in Doha neerzette. Pozzi deed niet onder voor zijn vrouwelijke collega. De Brit snelde naar 13″17, slechts drie honderdsten boven zijn PR. Beide hordelopers hebben de beste wereldjaarprestaties in handen. In het geval van Pozzi kan het van korte duur zijn, aangezien hij vrijdag aan de start van de Diamond League in Monaco verschijnt met onder meer wereldkampioen Grant Holloway en Orlando Ortega naast zich.

Van de Velde en Vanderelst tanken vertrouwen

Elise Vanderelst – Foto: Lucien Lambotte

Tim Van de Velde mocht in Turku aan de bak op zijn geliefde 3.000m steeple. De atleet van DUFF tankte vertrouwen door 8’38″75 te noteren. Zijn PR van 8’33″80 blijft voorlopig overeind. Na afloop van de race reageerde hij kort op Instagram. “Goede wedstrijd, al had ik sneller gelopen indien ik niet bij elke balk werd afgeremd. Het doet deugd om opnieuw het goede gevoel op de steeple te pakken te hebben”. De Fin Topi Raitanen was met 8’22″45 de beste.

Elise Vanderelst verscheen aan de start van de 1500m. Vanderelst, vorige week nog goed voor een 800m-PR, kon rekenen op de steun van Sofie Van Accom als haas. Van Accom leverde degelijk haaswerk af met een doorkomst na 2’11 aan de 800m. De Britse Melissa Courtney-Bryant trok vervolgens naar het voorfront en zou die positie niet afstaan. Vanderelst moest haar concurrente laten gaan, maar vocht wel knap om de tweede plaats. Met 4’09″32 zette ze haar snelste opener en vierde chrono ooit neer. Courtney-Bryant was door het dolle heen dankzij haar 4’03″69.

De winst in het discuswerpen ging zoals verwacht naar Daniel Stahl, al baalde de Zweed wel dat zijn worp voorbij 70m net na de wedstrijd werd afgekeurd. Op de 100m haalde de Italiaan Marcell Jacobs het in 10″11 van de Brit Chijindu Ujah en onze noorderbuur Joris Van Gool. Op de lage horden was vice-Europees beloftekampioen Nick Smidt goed voor de winst in 49″84.

De uitslag van de Paavo Nurmi Games kan u hier bekijken.