Johannes Vetter heeft tijdens de Skolimowska Memorial in het Poolse Chorzow voor een stunt van formaat gezorgd. De speerwerper lanceerde zijn projectiel maar liefst 97m76 ver, amper 72 centimeter verwijderd van het WR van Jan Zelezny. De Duitse ex-wereldkampioen verpulverde zo zijn eigen record met meer dan drie meter. Ook kogelstoter Ryan Crouser zette de werpnummers mee in de kijker. 

Dat Johannes Vetter in vorm verkeert, bewees de Duitser al eerder door zijn speer al meermaals voorbij de 90 meter te werpen. Vetter had met 91m49 ook de beste wereldjaarprestatie op zijn naam staan. Op de Skolimowska Memorial in het Poolse Chorzow kwam de wereldkampioen van 2017 opnieuw in actie. Vetter opende naar zijn normen eerder matig om vervolgens in zijn derde poging snoeihard uit te halen. Zijn speer knalde door lucht en landde maar liefst 97m76 ver. Die monsterworp was goed voor de tweede prestatie aller tijden. Slechts één man, speerwerplegende Jan Zelezny, deed in 1996 beter met 98m48. Vetter mocht zichzelf al de tweede performer aller tijden noemen met zijn worp van 94m44 uit 2017, maar nu legt de Duitser dus ook beslag op de tweede beste prestatie ooit.

Vetter had in Polen nog niet eens al zijn peilen verschoten. In zijn vierde poging wist hij ook eens 94m84 uit zijn arm te schudden. Die prestatie gaat eveneens de geschiedenisboeken in want in het verleden werd er amper vier keer verder gegooid. Dinsdag mag de tweede performer aller tijden in eigen land aan de bak in Dessau.

De speerwerper was achteraf sprakeloos. “Ik weet niet wat te zeggen”, reageerde hij bij World Athletics. Uiteindelijk vond hij toch de woorden om zijn prestatie te belichten. “Die worp benaderde de perfectie. Je voelt het meteen wanneer je een goede worp hebt afgeleverd, dus ik realiseerde mij direct dat ik iets uitzonderlijk had gepresteerd. Volgens mij kan ik zeker nog beter. De sleutel tot verdere worpen zal in kleine details schuilen, maar die kleine details kunnen wel een verschil van meters opleveren”, aldus de nummer twee aller tijden.

https://twitter.com/euroathletics/status/1302634139393421312?s=21

Crouser eveneens indrukwekkend in Chorzow

De werpers verzorgden duidelijk het spektakel in Polen, want in het kogelstoten zorgde Ryan Crouser eveneens voor een straffe prestatie. De kogelstoter imponeerde eerder dit jaar al 22m91, de vierde prestatie ooit. In Chorzow ging het met 22m70 iets minder ver, maar het is en blijft een serieuze afstand. Crouser liet vijf geldige pogingen optekenen en elke keer landde zijn kogel voorbij de 22 meter.

Opmerkelijke prestaties kwamen er eveneens van Laura Muir die op de 1500m naar 3’58″24 liep, amper een halve seconde boven haar eigen beste wereldjaarprestatie. In het discuswerpen zorgde Daniel Stahl voor zijn dertiende overwinning op rij met een beste worp van 67m28. Bij Nadine Visser kwam er dan weer een einde aan haar ongeslagen reeks. Op de 100m horden botste zij op Elvira Herman die met 12″87 de Nederlandse voorbleef. Visser klokte af als tweede na 12″95. Haar landgenote Dafne Schippers verscheen voor het eerst dit jaar aan de start van een 100m. De voormalige wereldkampioene op de 200m legde beslag op de winst met 11”29. Ze hield zo onder meer Ajla del Ponte, de revelatie van het seizoen, achter zich. Sam Kendricks kon in Polen zijn 6m02 van afgelopen woensdag in Lausanne niet bevestigen. De Amerikaanse wereldkampioen moest het stellen met 5m72. De winst ging naar Piotr Lisek die op eigen bodem over 5m82 ging. Op de Britse kampioenschappen verbaasde Harry Coppell door over 5m85 te springen in zijn derde poging, nadat hij eerder al door het oog van de naald kroop op 5m72. Coppell verbeterde zo het acht jaar oude Brits record van Steve Lewis.

Ryan Crouser – Foto: Golazo

Jepchirchir met WR in Praag

Peres Jepchirchir was zaterdag goed voor een WR op de halve marathon in een vrouwenrace. De 26-jarige Keniaanse klokte na 16 en een halve ronde in het Letna Park in de Tsjechische hoofdstad af in 1’05″34, ruim beter dan het voormalige WR in een vrouwenrace van 1u06:11. Het absolute WR bij de vrouwen blijft uiteraard op naam van Ababel Yeshaneh (1u04:31). Bij de mannen snelde met Kibiwott Kandie, eveneens een Keniaan, naar de winst in een stevige 58’38, goed voor de zesde prestatie aller tijden.

Rojas springt in Castellon naar beste wereldjaarprestatie

Yulimar Rojas kon na haar sterk indoorseizoen, waarin ze het wereldrecord in zaal verbeterde, nog geen al te beste indruk maken in openlucht. In het Spaanse Castellon kwam het talent van de wereldkampioene opnieuw bovendrijven. De hinkstapspringster leverde in haar laatste poging een fraaie 14m71 af, ruim voorbij de beste wereldjaarprestatie die tot dan op naam stond van Liadagmis Povea. De Venezolaanse blijft echter op zoek naar haar springbenen van vorig jaar, die haar maar liefst 15m41 ver kregen.