Tijdens de Sollentuna GP heeft Daniel Stahl een reusachtige 71m37 neergezet in het discuswerpen, de tweede verste worp ooit van de Zweed. Met deze afstand scherpte Stahl zijn eigen beste wereldjaarprestatie met ruim een meter bij. Op de Duitse kampioenschappen lieten ook Johannes Vetter en Malaika Mihambo van zich horen. Shelly-Ann Fraser-Pryce en Elaine Thompson-Herah stuwden elkaar in Jamaica dan weer naar snelle tijden op de spurtnummers.

Pandemie of niet, Daniel Stahl heeft al behoorlijk wat wedstrijden kunnen afwerken dit seizoen. De wereldkampioen in het discuswerpen pakte eind juni al eens uit met een monsterworp van 70m25. De wedstrijden nadien geraakte de 27-jarige krachtpatser echter niet meer voorbij de magische 70m-grens, al bewees hij wel zijn constante door veelvuldig over de 68m te werpen.

In het Zweedse Sollentuna opende Stahl zijn competitie opnieuw met een worp voorbij de 68m. Bij zijn derde poging was die langverwachte uitschieter er dan eindelijk toch. Stahl wierp zijn discus naar een bijzonder stevige afstand van 71m37. Zijn persoonlijk record van 71m86, waarmee hij zich de top tien aller tijden binnen dook, bleef maar net buiten schot. Het WR in het discuswerpen kwam echter nog lang niet in gevaar. Dat staat sinds 1986 op de naam van Jürgen Schult die zijn discus maar liefst naar een afstand van 74m08 wierp. Morgen komt de wereld jaarranglijstaanvoerder opnieuw in actie op de Paavo Nurmi Games.

Duitse kampioenschappen een succes voor Vetter en Mihambo

In Braunschweig kwam de Duitse top het afgelopen weekend samen voor hun nationale titelstrijd. Johannes Vetter bewees er zijn goede vorm door negen dagen na zijn 86m94 opnieuw stevig uit te halen. De wereldkampioen van 2017 zette een degelijke reeks neer en verbeterde zijn eigen seizoensbeste tot 87m36. Ook hij komt morgen aan de bak tijdens de Paavo Nurmi Games.

Zijn landgenote Malaika Mihambo gooide vorige zomer hoge ogen door in het merendeel van de competities waar ze aantrad voorbij de 7m te springen. Ook tijdens het afgelopen indoorseizoen zweefde ze voorbij die magische grens. De voorbije maanden kwam de wereldkampioene nog niet in actie, maar dat belette haar niet om meteen een mooie seizoensopener neer te zetten. Ondanks een ingekorte aanloop en een behoorlijke tegenwind sprong Mihambo naar een veelbelovende 6m71.

Mihambo op de AG Memorial Van Damme – Foto: Golazo

Fraser-Pryce en Thompson-Herah stuwen elkaar opnieuw naar toptijden

Shelly-Ann Fraser-Pryce en Elaine Thompson-Herah vochten dit jaar al verschillende duels uit wat al enkele keren toptijden opleverde. Afgelopen weekend vond tijdens de Velocity Fest 4 opnieuw een strijd plaats tussen de twee Jamaicaanse spurtbommen. Zaterdag stond een 100m op het programma, een dag later vonden beide dames elkaar terug op de halve baanronde. Fraser-Pryce knalde als een speer uit de startblokken en wervelde vervolgens van iedereen weg richting een beste wereldjaarprestatie van 10″87. Enkele minuten later was het de beurt aan Thompson-Herah die niet wou onderdoen voor de wereldkampioene. Thompson-Herah was iets minder snel weg, maar kon daarna wel stevig doortrekken om uiteindelijk af te klokken na 10″88, een luttele tel trager dan haar landgenote.

Op de 200m waren de rollen omgedraaid. Daar nam Thompson-Herah de bovenhand met 22″19 tegenover de 22″57 van Fraser-Pryce. Deze stevige tijd brengt Thompson-Herah echter nog niet naar de top van de jaarranglijst. De olympische kampioene op die afstand moet enkel nog Shaunae Miller-Uibo voor zich dulden. De veelzijdige sprintster uit de Bahamas is voorlopig de enige die dit jaar met 21″98 al onder de 22 seconden wist te duiken.

Photo by Tomas Sisk / Golazo