In Chorzów vond gisteren de Janusz Kusocinski Memorial plaats. Met hordeloopster Paulien Couckuyt en speerwerper Timothy Herman kwamen twee Belgen in actie in Polen, maar het was de Britse Jemma Reekie die voor het hoogtepunt van de avond tekende. Reekie, die zondag nog de beste was op de Diamond League in Stockholm, snelde naar de beste wereldjaarprestatie op de 800m.

De Janusz Kusocinski Memorial in Chorzów kon op heel wat deelnemers van de Diamond League in Stockholm van afgelopen zondag rekenen. Jemma Reekie, die zondag de 800m naar haar hand zette in de Zweedse hoofdstad, verscheen opnieuw aan de start van een dubbele baanronde. In haar gekende stijl rekende de Britse in de laatste 200m af met haar concurrentes. Reekie deed de klok stoppen na een stevige 1’58″63, haar snelste tijd ooit in openlucht én de beste wereldjaarprestatie. Afgelopen winter was de dubbele Europese beloftekampioene goed voor 1’57″91 in zaal. Bij de mannen haalde de Keniaan Ferguson Rotich, de derde van het WK in Doha, zijn gram. Rotich bleef Wesley Vazquez en Marcin Lewandowksi voor in 1’45″34.

Jemma Reekie – Foto: Chris Cooper – Bauhaus Galan

In het speerwerpen bij de mannen toonde Johannes Vetter nog maar eens dat hij dé te kloppen man is. De Duitser wierp zijn speer maar liefst 90m86 ver én zorgde ook voor een unicum door als eerste atleet ooit exact 90m00 te noteren. Timothy Herman werd vierde dankzij een worp van 78m12. In het kogelstoten bij de mannen was de Poolse Europese kampioen Michal Haratyk goed voor een stevie 21m88.

Over naar de horden waar Orlando Ortega zijn suprematie op de hoge horden nog maar eens in de verf zette. De Spanjaard snelde naar 13″25, goed voor zijn derde opeenvolgende zege. Op de lage horden nam Europees beloftekampioene Paulien Couckuyt het op tegen de Britse Jessie Knight. Beide dames kwamen elkaar eerder dit seizoen al tegen op de Brussels Grand Prix. Net zoals in Brussel trok Knight het laken naar zich toe in 55″44. Couckuyt kwam degelijk voor de dag met 56″60 en belandde daarmee op de tweede plaats. “Genoten van het fantastische stadion hier in Polen, al ben ik nog steeds op zoek naar het juiste ritme op de horden. Met een sterk ritme zit 55 seconden er zeker in, maar ik kijk uit naar de komende weken”, aldus Couckuyt op Instagram.

Fraser-Pryce blijft knallen

In Jamaica stond afgelopen weekend opnieuw een meeting gepland in Kingston. Shelly-Ann Fraser-Pryce en haar landgenote Elaine Thompson-Herah verzorgden het spektakel op de blauwe piste. Fraser-Pryce scherpte haar eigen beste wereldjaarprestatie op de 100m aan tot 10″86, Thompson-Herah volgde in 10″92.