Johannes Vetter heeft niet teleurgesteld bij zijn terugkeer nadat hij eind mei een blessure opliep aan de adductoren. De Duitste krachtpatser wierp in het Finse Kuortane zijn speer naar 93m59, waardoor hij in zes opeenvolgende wedstrijden al voorbij 90 meter werpt. Daniel Stahl en Kristjan Ceh maakten van het discuswerpen een heerlijke strijd. Op de Britse trials zorgde Holly Bradshaw letterlijk en figuurlijk voor een hoogtepunt door haar Brits record te verbeteren in het polsstokspringen. 

Als Ryan Crouser dé beste kogelstoter ooit is, dan mag Johannes Vetter meer en meer gezien worden als de beste speerwerper uit de atletiekgeschiedenis. De Duitser mag dan in tegenstelling tot de Amerikaanse kogelstoter (nog) niet in het bezit zijn van een WR in zijn discipline, hij is zelfs zonder WR een fenomeen om u tegen te zeggen. Dat bewees de 28-jarige Duitser in het Finse Kuortane bij zijn terugkeer. Eind mei blesseerde Vetter zich na een monsterworp tijdens de Super League van de Europabeker in Silesia. Daardoor liet de topfavoriet voor olympisch goud in het speerwerpen wedstrijden even links liggen.

Met een fris gestel kwam Vetter zonder al te veel twijfels aan de start op Finse bodem. Dat toonde hij door in zijn eerste poging meteen 88m96 te noteren. Lang had Vetter niet nodig om die prestatie naar de vuilbak te verwijzen, aangezien hij voor de zoveelste keer in zijn carrière uitpakte met een monsterworp van 93m59, een verbetering van het 22 jaar oude meetingrecord met een halve meter. Vervolgens kon de Duitser geen geldige pogingen meer noteren, al was zijn terugkeer na die kleine blessure méér dan geslaagd.

“Ik ben trost op dit resultaat. 93 meter behalen is altijd mooi, maar om het hier, in de bakermat van het speerwerpen te doen, maakt het nog mooier. Ik voelde in mijn aanloop dat nog niet alles optimaal zit na die rustige periode de afgelopen weken. Ook de zachte ondergrond speelde me parten, al hoef ik met mijn prestatie absoluut niet te klagen”, aldus de speerwerper die intussen in 16 wedstrijden op rij ongeslagen is. De tweede stek ging naar voormalig olympisch kampioen Keshorn Walcott met 89m12, gevolgd door Neeraj Chopra, de wereldkampioen bij de junioren, met 86m79.

Ceh maakt het Stahl bijzonder lastig

Daniel Stahl – Foto: Golazo

Naast het speerwerpen werd het in Finand ook uitkijken naar een bijzonder hoogstaande discuscompetitie. Daarin toonde de Sloveen Kristjan Ceh zich. De Europese recordhouder met de discus wierp voor het eerst voorbij 70 meter met een waanzinnige 70m35. Ceh, die net geen twee meter én tien centimeter meet, maakte het topfavoriet Daniel Stahl zo bijzonder lastig. De Zweedse wereldkampioen had niet meteen een antwoord op de Sloveense bonk.

In de laatste poging bracht Stahl daar echter verandering in. Onder druk wierp Stahl zijn projectiel maar liefst 70m55 ver, nog 20 centimeter beter dan Ceh, die daardoor zijn beste wereldjaarprestatie op het einde van de competitie alweer kwijt was aan de Zweed. Het duo kan zich daarnaast optrekken aan een mooie statistiek, aangezien het pas de vijfde keer in de geschiedenis van het discuswerpen is dat er twee mannen in dezelfde wedstrijd voorbij 70 meter werpen.

Bradshaw vliegt over eigen Brits record, Asher-Smith duikt onder 11 seconden

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn het drukke tijden met de Britse trials in Manchester, waar vrijdagavond tranen vloeiden nadat Mo Farah geen olympisch ticket boekte op de 10.000m. Gelukkig presteerden een aantal Britse toppers op zaterdag wél op niveau. Holly Bradshaw onderstreepte haar ambities om in Tokio mee te strijden voor de medailles in het polsstokspringen. Bradshaw scherpte haar eigen nationaal record met maar liefst acht centimeter aan tot 4m90, slechts vijf centimeter onder de beste wereldjaarprestatie van de Amerikaanse Katie Nageotte.

Dina Asher-Smith – Foto: Golazo

Dina Asher-Smith kende geen problemen tijdens de 100m-finale op de trials. De wereldkampioene op de 200m snelde naar 10″97 en boekte zo haar ticket naar Tokio. De 1500m leverde spektakel op met een fantastische eindsprint tussen Josh Kerr en Jake Wightman. Het duo legde de laatste ronde af in om en bij de 51 seconden om te finishen in respectievelijk 3’40″72 en 3’40″77. Kerr is na Timothy Cheruiyot de snelste performer op de 1500m in 2021. Cheruiyot kende vorig weekend een off-day op de Keniaanse trials en is er normaal gezien niet bij in Tokio.

Martyn Rooney strandde in de reeksen van de baanronde. De Britse “veteraan” en eeuwige concurrent van de broers Kevin en Jonathan Borlée kondigde na zijn race aan dat hij niet langer als topsporter door het leven gaat. Een opvallende afwezige op de Britse trials: Katarina Johnson-Thompson. ‘KJT’ is in sneltempo haar voorbereiding met het oog op Tokio aan het afwerken nadat ze afgelopen winter uitviel door een zware achillespeesblessure. De grootste concurrente van Nafi Thiam zal mogelijk zonder voorbereidingswedstrijden naar Japan afreizen.

https://twitter.com/BritAthletics/status/1408832858781847552