Eerder deze week maakte de IAAF, die sinds kort fungeert onder de naam World Athletics, bekend dat het Diamond League-circuit in 2020 vier disciplines minder zal tellen. Deze beslissing kon op bitter weinig begrip rekenen bij atleten en fans. Hinkstapspringer Christian Taylor nam vervolgens het heft in eigen handen. Hij richtte de ‘The Athletics Association’ op, een organisatie om de stem van de atleten meer te laten gelden.

Sebastian Coe, de voorzitter van World Athletics, wil het komende zomerseizoen het programma van de Diamond League inkorten om zo atletiek aantrekkelijker te maken voor fans en tv-zenders. De 200m, de 3.000mST, het discuswerpen en het hinkstapspringen zijn het kind van de rekening en zullen volgende zomer niet meer terug te vinden zijn in de Diamond Race van de Diamond League. Niet alleen zullen de getroffen atleten op minder belangstelling kunnen rekenen, het betekent voor hen ook een financiële aderlating. Christian Taylor, huidig wereldkampioen en Diamond League-winnaar, vecht nu terug. Donderdag kwam hij op de proppen met ‘The Athletics Association’, een organisatie die wil zorgen dat atleten meer zeggenschap krijgen over de toekomst van hun sport.

“Het is tijd voor verandering”, begon Taylor zijn propaganda op sociale media. “Ik weiger om nog langer toe te kijken. Ik ben ongelofelijk teleurgesteld dat de World Athletics en de Diamond League hebben besloten om meer evenementen te laten verdwijnen uit het programma voor 2020. Onze sport gaat over eenheid en diversiteit. Het scheiden van de evenementen kan de sport waar we allemaal zo van houden alleen maar schaden”, ging de tweede performer aller tijden voort.

Christian Taylor op het WK in Doha – Foto: Bjorn Parée

Het doel van Taylor is duidelijk. Hij wil de atleten weer centraal plaatsen zodat er geluisterd wordt naar hun wensen en noden. “We zullen vechten voor de rechten van de atleten en uiteindelijk eisen dat we inspraak krijgen in de manier waarop onze sport wordt beoefend en hoe de sport kan groeien en evolueren zonder de kern van de sport aan te tasten. Op dit moment hebben wij, de atleten, geen macht. Ja, er is de atletencommissie, maar we hebben iets nodig dat onafhankelijk is van de World Athletics.”

Niet veel later kreeg The Athletics Association ook zijn eigen pagina op sociale media en de hashtag #WeAreTheSport. Wanneer Taylor spreekt, dan luistert de hele atletiekwereld. In geen tijd schaarden heel wat topatleten zich achter het standpunt van de hinkstapspringer. Atleten als Dafne Schippers, Dina Asher-Smith, Katerina Stefanidi, Kevin en Jonathan Borlée deelden het manifest al op hun eigen sociale media. De World Athletics reageerde voorlopig nog niet op de commotie.