World Athletics heeft meegedeeld dat er maximaal tien Russen onder een neutrale vlag in actie zullen mogen komen op de Olympische Spelen in Tokio. Die regel geldt voorlopig ook voor meerdaagse kampioenschappen van zowel World Athletics als European Athletics. Dat deelde de Internationale Atletiekfederatie mee vanuit Monaco na een reeks vergaderingen. De Russische Atletiekfederatie heeft ook een boete van 10 miljoen dollar (waarvan 5 miljoen effectief) aan haar been door het niet respecteren van de antidopingregels.

De boete voor de Russen heeft een dwingend karakter. Wordt de helft van het bedrag niet overgemaakt voor 1 juli 2020, dan is er geen sprake meer van tien Russische atleten onder een neutrale vlag op de Spelen. Begaan de Russen de komende twee jaar nog inbreuken op vlak van doping, of is er geen vooruitgang in hun werking, dan moeten ze ook de resterende 5 miljoen dollar ophoesten.

Mariya LasitskeneSergey Shubenkov en Anzhelika Sidorova zijn enkele grote namen die dus mogelijk op de Spelen staan, tenzij hun federatie geen vooruitgang boekt de komende maanden. Er zijn geen quota opgelegd voor individuele, eendaagse evenementen, waardoor deelnames aan bijvoorbeeld de Diamond League of de gloednieuwe Continental Tour wel mogelijk zijn.