Hordeloper Karsten Warholm en hoogspringster Mariya Lasistkene zijn in Tallinn tot Europees Atleet en Atlete van het Jaar gekroond. Meerkamper Niklas Kaul en hoogspringster Yaroslava Mahuchikh mochten de prijs van Rising Star in ontvangst nemen in de Estse hoofdstad.

Karsten Warholm haalde het zoals verwacht als Europees Atleet van het Jaar. De Noor volgde zichzelf op als wereldkampioen, won de Diamond League en zette de tweede prestatie aller tijden (en logischerwijs ook een ER) neer op de lage horden. De Viking kreeg de prijs uit handen van de zijn landgenoot en grote man van European Athletics, Svein Arne Hansen. Twee jaar geleden kreeg de Noor de Rising Star Award voor zijn wereldtitel in Londen. “De Rising Star Award is eigenlijk het opstapje naar deze trofee. Dus ik verwacht het nodige van Niklas binnen twee jaar (lacht; red.). De komende maanden staan in het teken van de Olympische Spelen in Tokio en het EK in Parijs. Ik hou ervan om te racen en kijk enorm uit naar 2020”, aldus een erg gemotiveerde Warholm, die Kevin Mayer opvolgt. Daniel StahlPawel Fajdek en Magnus Kirt waren de andere genomineerden.

Mariya Lasitskene – Foto: Golazo

Bij de vrouwen ging de overwinning enigszins verrassend naar Mariya Lasitskene. De hoogspringster won 13 van haar 15 competities en sprong in negen van die wedstrijden over twee meter. De atlete, die onder een neutrale vlag uitkomt, won in Doha voor de derde keer op rij de wereldtitel. Malaika Mihambo en Dina Asher-Smith, die vorig jaar de trofee in ontvangst mocht nemen, haalden het niet. Net zoals onze noorderbuur Sifan Hassan. Hassan won in Doha maar liefst twee wereldtitels en was ook in de Diamond League goed voor twee eindzeges. De dopingwolk rond haar voormalige trainer Alberto Salazar zorgde er echter voor dat de Nederlandse wél tot de genomineerden behoorde, maar op voorhand al verloren was. Morgen doet de atlete een gooi naar het WR op de halve marathon in Valencia.

De Rising Stars werden zoals verwacht Niklas Kaul en Yaroslava Mahuchikh. Mahuchikh, die Lasistkene het vuur aan de schenen legde tijdens de hoogspringfinale in Doha, haalde het van Ewa Swoboda en Anna Emilie Moller. De Oekraïense zette met 2m04 een WR bij de junioren neer tijdens die bewuste WK-finale. Eerder in 2019 won de atlete als jongste ooit een wedstrijd van de Diamond League en sprong ze in Böras naar de Europese juniorentitel.

Niklas Kaul – Foto: Getty Images for European Athletics

Meerkamper Kaul won zoals verwacht de Rising Star Award bij de mannen. Kaul werd de jongste wereldkampioen ooit op de tienkamp in Doha. De Duitser won ook het EK voor beloften. Hij haalde het van Maksim Nedasekau en Myhaylo Kokhan. “Het is nog steeds ongelooflijk om op deze leeftijd al wereldkampioen te zijn. De volgende jaren gaan mensen natuurlijk meer van me verwachten door die wereldtitel, maar ik blijf vooral rustig verder bouwen”, vertelde de tienkamper.