De Russische Atletiekfederatie RusAF krijgt tot 15 augustus de tijd om een slordige 5,35 miljoen euro op te hoesten. Ontvangt World Athletics dat bedrag niet voor 15 augustus, dan bestaat de kans dat er de komende jaren geen enkele Russische atleet in actie komt op internationale wedstrijden. Het bedrag is de helft van de boete die de Russen in maart opgelegd kregen mét extra kosten. De oorspronkelijke deadline bedroeg 1 juli.

De Russische Atletiekfederatie RusAF heeft nog tot 15 augustus om de helft van de monsterboete van 10 miljoen dollar aan World Athletics te betalen. RusAF moest normaliter de helft van het bedrag al betaald hebben voor 1 juli, maar langs Russische kant volgde geen betaling bij gebrek aan financiële middelen. Naast het bedrag komt nu ook een reeks kosten, waardoor de Russen voor 15 augustus 5,35 miljoen euro moeten ophoesten. Gebeurt dat niet, dan zijn de gevolgen navenant, ook voor atleten die kunnen aantonen dat ze niks te maken hebben met de problematische Russische dopingcultuur.

Rune Andersen, de voorzitter van de werkgroep die de re-integratie van de Russen moet bevorderen, bevestigt dat de Russische minister van Sport Oleg Matitsin nu wel over de nodige middelen beschikt om de boete van RusAF te betalen. De Noorse anti-dopingexpert Andersen is echter niet opgezet met de evolutie binnen de Russische atletiekwereld in de afgelopen jaren. Een volledige uitsluiting, waarbij de atleten die onder een neutrale vlag uitkomen ook hun statuut verliezen, komt er echter niet zomaar. Wordt de boete niet betaald voor 15 augustus, dan moet er op een congres van World Athletics een bekrachtiging volgen om de Russen uit te sluiten. Het blijven dus bange dagen voor Russische toppers zoals onder meer Mariya LasitskeneSergey Shubenkov en Anzhelika Sidorova.