Naast het BK meerkamp vielen er afgelopen weekend nog heel wat sterke prestaties in binnen- en buitenland te noteren. Zo keerde Mariya Lasitskene terug in competitie met een onwaarschijnlijke 2m04. Hugues-Fabrice Zango mag zich sinds gisteren de vierde performer aller tijden noemen in het hinkstapspingen. Zaterdag kwam Ismael Debjani voor het eerst deze winter in actie. De man van CABW zette een stevige 1000m neer.

Het ziet er niet goed uit voor Russische atleten die onder een neutrale vlag willen uitkomen op de Olympische Spelen in Tokio, aangezien de Russische federatie voorlopig zelfs een uitsluiting riskeert bij World Athletics. Mariya Lasitskene luidde al meermaals de alarmbel, maar kan voorlopig alleen maar in eigen land in actie komen. De wereldkampioene stelde verre van teleur bij haar terugkeer in zaal. Lasitskene zweefde over 2m04, goed voor de beste wereldjaarprestatie. In het polsstokspringen zette haar landgenote én eveneens wereldkampioene Anzhelika Sidorova ook een beste wereldjaarprestatie neer. Sidorova wipte probleemloos over 4m80.

Mariya Lasitskene – Foto: Golazo

De prestatie van het weekend viel echter gisteren te noteren, aangezien Hugues-Fabrice Zango in Parijs tot maar liefst 17m77 kwam in het hinkstapspringen. De man uit Burkina Faso, die op het WK in Doha goed was voor brons na de Amerikaanse tandem Taylor-Claye, is daardoor de vierde performer aller tijden. Het WR van zijn trainer Teddy Tamgho (17m92) blijft voorlopig nog buiten schot. De 17m77 was uiteraard goed voor een verbetering van het Afrikaans record, dat al op naam van Zango stond. Op diezelfde meeting knalde Andrew ‘Andy’ Pozzi naar stevige chrono’s op de 60m horden. De Brit was goed voor 7″56 in de reeksen en verbeterde zich nog naar 7″52 in de finale. Hij hield zo onder meer Pascal Martinot-Lagarde achter zich.

Andy Pozzi en Michael Obasuyi – Foto: Golazo

In eigen land was Ismael Debjani afgelopen zaterdag goed voor een straffe stoot. De atleet van CABW verscheen aan de start van een 1000m in de Gentse Topsporthal. Debjani knalde mede dankzij haaswerk van Johan Bongrain naar een stevige 2’19″02. Slechts één man ging ooit sneller in ons land, namelijk Joeri Jansen met 2’18″65. Debjani is duidelijk klaar voor een topchrono op de 1500m. Morgen verschijnt hij aan de start van de PSD Bank Meeting in Düsseldorf, een uitgelezen kans om zijn PR van 3’39″91 aan te scherpen. Het BR van Pieter-Jan Hannes bedraagt 3’37″30. Op diezelfde meeting knalde Michael Obasuyi naar een seizoensbeste van 7″78 op de 60m horden. Ook Obasuyi verschijnt aan de start in Düsseldorf. Zijn PR bedraagt voorlopig nog 7″75.

Lars Van Looy was in Booischot de beste op het eerste hoogspringgala georganiseerd door AVZK. Van Looy haalde het van zijn trainingsmaatje Bram Ghuys met een nieuw indoor-PR van 2m15. Ghuys moest vrede nemen met een beste sprong over 2m10. Bij de vrouwen gingen de bloemen naar Serena Caponcelli. De Italiaanse behaalde 1m78.