In de Verenigde Staten heeft het 18-jarige fenomeen Athing Mu voorlopig de snelste 400m in zaal van het jaar neergezet. Mu stoot met 50″52 onze noorderbuur Femke Bol van de 400m-troon. Die chrono was ook goed voor een wereldrecord bij de junioren en de snelste 400m indoor sinds 2018. Mu bewees ook al op 600m en 800m tot de wereldtop te behoren en dat op haar leeftijd.

Niet alleen op Europese bodem worden aan de lopende band topprestaties neergezet. Ook in de Verenigde Staten gaat het hard. Dat bewees Athing Mu gisteren op de Charlie Thomas Invitational in College Station, Texas door een onwaarschijnlijke 400m neer te zetten. Mu verpulverde namelijk het WR bij de junioren in zaal en zetten met 50″52 niet alleen de beste wereldjaarprestatie een pak scherper, maar was ook goed voor de snelste indoorchrono in meer dan drie jaar tijd. Haar topchrono is overigens geen toeval, want de 18-jarige Amerikaanse bewees de afgelopen weken al op andere afstanden dat ze tot de absolute wereldtop behoort. Zo liep ze solo naar 2’01″07 op 800m, maar was vooral haar 600m in 1’25″80 buitengewoon sterk. Een nieuwe naam dus om de komende jaren in de gaten te houden.

Sydney McLaughlin was in 2018 als juniore goed voor 50″36, maar dat record werd toen niet goedgekeurd door de toenmalige IAAF, intussen gekend als World Athletics.

Scott imponeert op Prickly Pear Invitational

De Bowerman Track Club van Jerry Schumacher organiseerde in Phoenix, Arizona een eigen wedstrijd in openlucht met vooral twee 3.000m-races om naar uit te kijken. Bij de mannen bewees de Brit Marc Scott over de snelste benen te beschikken door een bijzonder stevig PR van 7’36″09 neer te zetten. De Canadese Gabriela Debues-Stafford haalde haar gram bij de vrouwen met een stevige 8’38″51.

https://twitter.com/aggietfxc/status/1358189180183003138