Na het fabelachtige WR van Karsten Warholm eerder vandaag moesten de meeste atletiekfans toch even bekomen. Veel tijd om tot rust te komen, was er echter niet. Armand ‘Mondo’ Duplantis was heer en meester in het polsstokspringen. Het Zweedse fenomeen zou het WR op een haar na missen. Elaine Thompson-Herah pakte na haar tweede opeenvolgende goud op de 100m ook de bloemen op de 200m in een fenomenale 21″53, de tweede prestatie aller tijden. Athing Mu liep van start tot finish aan de leiding van een zinderende 800m-finale. Mu noteerde een WR bij de junioren met 1’55″19. Malaika Mihambo zorgde voor een geweldige ontknoping in het verspringen door in haar laatste poging naar het goud te vliegen. 

Armand ‘Mondo’ Duplantis heeft zich op z’n 21ste gekroond tot olympisch kampioen in het polsstokspringen. Duplantis had vijf pogingen nodig om het goud veilig te stellen, nadat hij foutloos over 5m55, 5m80, 5m92, 5m97 én 6m02 ging. De lat ging vervolgens naar 6m19, wat een nieuw wereldrecord zou betekenen. Het Zweedse fenomeen ging in zijn eerste poging over de lat, maar tikte die nog heel licht aan met de borst. In de tweede poging kwam Duplantis niet uit. Met een ultieme laatste poging lukte het ei zo na nog, al was het goud dan natuurlijk al binnen. De komende weken kan de wereldrecordhouder op zoek naar die 6m19. De Amerikaan Chris Nilsen was een knappe tweede dankzij een PR van 5m97. Titelverdediger Thiago Braz legde onverwacht beslag op het brons met 5m87. Renaud Lavillenie kwam naast de mat terecht in de opwarming en zag zo een mogelijke medaille door de vingers glippen. De Fransman sprong ondanks een pijnlijke enkel over 5m70.

De 800m-finale bij de vrouwen werd een kolfje naar de hand van de Amerikaanse Athing Mu. Een sensationele Mu liep van start tot finish aan de leiding en snelde naar een waanzinnig WR bij junioren en Amerikaans record van 1’55″21. In haar zog liep de Britse juniore Keely Hodgkinson naar het Europees record in die categorie én een nationaal record bij de senioren dankzij een al even verbluffende 1’55″88. Het Amerikaanse feestje werd compleet toen Raevyn Rogers voorbij de Britse Jemma Reekie naar het brons sprintte. Natoya Goule, één van de topfavorieten vooraf, finishte als achtste en laatste in 1’58″26. Dat je met zo’n tijd niet eens in de buurt komt van het podium zet het algemene niveau van de 800m bij de vrouwen in de verf. Mu is de 11de performer aller tijden na vandaag en moet in staat geacht worden om de komende jaren richting het WR van de beruchte Jarmila Kratochvilova (1’53″28) aan te vallen.

Athing Mu – Foto: Texas A&M

Na haar triomf op de 100m in de tweede prestatie aller tijden was Elaine Thompson-Herah ook op de dubbele afstand de vrouw om in de gaten te houden. Thompson-Herah maakte haar favorietenrol waar. Ze liet geen spaander heel van de concurrentie en snelde naar de tweede chrono aller tijden van 21″53. De Namibische juniore Christine Mboma greep zowaar het zilver na een zoveelste Afrikaans record en WR bij de junioren van 21″81 De Amerikaanse Gabby Thomas, de snelste vrouw van het seizoen voor de start van Spelen, kon toch nog het brons in de wacht slepen met 21″87. Shelly-Ann Fraser-Pryce moest vrede nemen met de ondankbare vierde stek.

In de voormiddagsessie stond er naast de buitengewone 400m horden ook de finale van het verspringen bij de vrouwen gepland. In die finale noteerden de Amerikaanse veterane Brittney Reese en de Nigeriaanse Ese Brume exact dezelfde 6m97. Daardoor gaf de tweede beste prestatie de doorslag. In eerste instantie leek Brume op weg naar goud, tot Reese ook een 6m95 liet optekenen. Er volgde geen tweede goud voor Reese, want de Duitse Malaika Mihambo sprong in haar laatste poging zowaar 7m00 ver. De Duitse kon haar ogen niet geloven, al moest ze wel nog de laatste pogingen van de nummers twee en drie afwachten. Dat duo verbeterde zich niet, waardoor de regerende wereldkampioene nu ook de regerende olympische kampioene is. In het hamerslingeren won Anita Wlodarczyk tegen alle verwachtingen het goud met een worp van 78m48. De Poolse wereldrecordhoudster greep zo haar derde opeenvolgende olympische titel. Geen enkele vrouw won ooit drie keer goud in dezelfde atletiekdiscipline, waardoor er opnieuw geschiedenis werd geschreven. De Chinese Zheng Wang en Malwina Kopron flankeren haar morgen op het podium. De Amerikaanse topfavoriete en wereldkampioene DeAnna Price werd slechts achtste op meer dan twee meter van het podium.

Malaika Mihambo – Foto: Golazo

De halve finales van de 200m bij de mannen leverden ook een aantal knappe prestaties op. De Canadees Andre De Grasse, die het brons pakte op de 100m, liep wel zeer vlot naar een verbetering van zijn Canadees record met 19″73, veruit de snelste chrono van alle halve finalisten. Kenneth ‘Kenny’ Bednarek kwam het dichtst in de buurt van De Grasse met 19″83. Die laatste krijgt in de finale het gezelschap van landgenoten Noah Lyles en de 17-jarige Erriyon Knighton. Lyles speelde met vuur door uit de bollen en slechts derde te worden in zijn halve finale. Zijn 19″99 volstond wel voor de finale, maar op een gunstige baan hoeft hij in principe niet rekenen in de finale. Knighton bewees dat zijn toptijden op de Amerikaanse trials geen toeval waren. De snelste 17-jarige ooit legde uitbollend beslag op een finaleticket.