De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft Karsten Warholm en Elaine Thompson-Herah tot Atleten van het Jaar gekroond. Warholm stoomde op de Olympische Spelen in Tokio naar een fenomenale verbetering van zijn eigen WR op de lage horden. Thompson noteerde in 2021 zowel op de 100m als op de 200m de tweede prestatie aller tijden. De Jamaicaanse sprintsensatie voegde op de Spelen maar liefst drie gouden plakken toe aan haar erelijst. 

Karsten Warholm en Elaine Thompson-Herah zijn in de prijzen gevallen op een sobere , voornamelijk digitale editie van de World Athletics Awards. Warholm, verbrak in juli het bijna 30 jaar oude WR op de 400m horden. Op de Olympische Spelen in Tokio verbaasde hij de wereld door onder 46 seconden te duiken met een waanzinnige recordtijd van 45″94. Die prestatie leverde hem naast een gouden medaille ook de titel van Atleet van het Jaar op. De 25-jarige atleet haalde het van Armand DuplantisJoshua CheptegeiEliud Kipchoge en Ryan Crouser. Hij is ook de eerste Noor op de erelijst van de trofee en volgt Duplantis op.

Bij de vrouwen mag Thompson-Herah zich één jaar lang Atlete van het Jaar noemen. Herah viel in de prijzen dankzij haar waanzinnig zomerseizoen, waarin ze naast drie gouden plakken in Tokio ook op de 100m en 200m de tweede prestatie aller tijden noteerde. De Jamaicaanse spurtbom kreeg de voorkeur op Sifan HassanYulimar RojasFaith Kipyegon en Sydney McLaughlin. Thompson-Herah is pas de de derde Jamaicaanse vrouw die de prijs in de wacht kan slepen. Vorig jaar werd Rojas verkozen tot Atlete van het Jaar.

Traditiegetrouw werden ook twee ‘Rising Stars’ gevierd. De olympische 800m-kampioene Athing Mu was de eindelaureate bij de vrouwen. Haar landgenoot, de piepjonge sprinter Erriyon Knighton, mocht de trofee bij de mannen in ontvangst nemen. De ‘Inspiration Award’ ging niet meer dan logisch naar Gianmarco Tamberi en Mutaz Essa Barshim. Het hoogspringduo zorgde voor een historisch moment door het goud in Tokio te delen.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1466101457283915778

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1466095813684256773