U hebt de naam van Athing Mu afgelopen winter mogelijk al zien passeren. Gisteren bewees het 18-jarige toptalent nog maar eens dat ze een rijzende ster is. Mu klokte namelijk op de Michael Johnson Invitational af na 1’57″73 in haar eerste 800m in openlucht van het jaar. Mu dook zo bijna anderhalve seconde onder het felbegeerde ‘collegiate record’ en is logischerwijs ook de snelste vrouw van het moment. In Namibië snelde Christine Mboma naar een verbetering van haar eigen WR op de baanronde bij de junioren. Mboma noteerde 49″22. 

Athing Mu stak afgelopen winter haar neus aan het venster met stevige tijden op 400m en 800m in zaal. Mu, die de kleuren van Texas A&M verdedigt, was gisteren op de Michael Johnson Invitational goed voor een razendsnelle 800m. Mu liep vanop de kop een negatieve split. De 18-jarige Amerikaanse passeerde namelijk aan de bel na 59 en een halve seconde. Vervolgens begon Mu pas echt aan de boom te schudden. Het leverde het supertalent een razendsnelle 1’57″73 op, uiteraard goed voor de beste wereldjaarprestatie maar ook voor het felbegeerde ‘collegiate record’ dat op naam stond van Raevyn Rogers met 1’59″10.

Op de Namibische kampioenschappen in de hoofdstad Windhoek snelde Christine Mboma één week na haar WR bij de junioren van 49″24 naar een verbetering van die tijd met twee honderdsten. Mboma klokte af na 49″22, al ligt Windhoek wel op zo’n 1600m hoogte. Op de baanronde levert dat hoogteverschil een substantieel voordeel op. Mboma viert op 22 mei haar 18de verjaardag.

https://twitter.com/aggietfxc/status/1383595530962411525

Camacho-Quinn en Holloway knallen naar stevige chrono’s

Op de tweede dag van de Tom Jones Memorial Invitational in Gainesville lieten een aantal toppers zich opmerken. Jasmin Camacho-Quinn snelde op de hoge horden naar een beste wereldjaarprestatie van 12″32. De Puerto Ricaanse schuift zo op naar de zevende plaats op de ranking aller tijden. Ook Grant Holloway was goed voor een beste wereldjaarprestatie van 13″07, nadat hij vorige week in Miramar al snelle, weliswaar ongeldige chrono’s had neergezet. Wereldkampioen op de 400m, Steven Gardiner, knoopte aan met een degelijke 44″71. Justin Gatlin won de 100m-reeks in 9″98 tegen grote kanonnen zoals Andre De Grasse en Noah Lyles. Al was het wel JoVaughn Martin die in de ‘universiteitsreeks’ naar een evenaring van de beste wereldjaarprestatie snelde met 9″94.