De eerste manche van het 39ste seizoen van de CrossCup zal niet in Diest gelopen worden op 7 februari. De Deputatie van de Provincie Vlaams-Brabant steekt daar namelijk een stokje voor. Daardoor moet het BK veldlopen op 28 februari de eerste manche worden van een gehalveerd CrossCup-seizoen. Organisator Jos Van Roy is volop in de weer om een protocol uit te werken dat gelijkaardig is aan het veldrijden. Daarbij zouden atleten en hun begeleiders getest worden op het coronavirus in de week van de wedstrijd. 

De eerste CrossCup in Diest en bijgevolg ook het Vlaams kampioenschap in het veld zal nog een jaartje op zich moeten laten wachten na de beslissing van de Deputatie van de Provincie Vlaams-Brabant om de wedstrijd af te lassen. Daardoor blijven voorlopig drie manches van de CrossCup geprogrammeerd met het BK in het Park van Laken op 28 februari en de uitgestelde manches van Mol en Roeselare in de maand maart. Met het oog op dat BK eind februari ligt overigens een plan op tafel dat gelijkenissen vertoont met de coronaprotocollen in de veldritwereld.

“In Brussel hopen we dankzij een nieuwe aanpak, vergelijkbaar met die van de cyclocross toch al zeker een lange en korte cross te voorzien voor de senioren mannen en vrouwen. Bij elke van die wedstrijden is er een maximum aantal deelnemers van 50, waarbij we op basis van voorgaande jaren een selectie maken wie in aanmerking komt. Net zoals in het veldrijden zal iedereen een sneltest moeten voorleggen om aan te tonen dat de persoon in kwestie niet besmet is met het coronavirus. We bekijken ook of we die tests zelf kunnen voorzien, maar daarover later meer. Dankzij het nieuwe protocol hopen we groen licht te krijgen”, vertelt organisator Jos Van Roy op de website van de CrossCup.

In verband met het BK indoor AC is voorlopig geen groot nieuws te melden. Al wordt het BK meerkamp wel uitgesteld en geïntegreerd in het BK indoor. De aanvraag loopt om een kampioenschapsweekend te voorzien op 20 en 21 februari. De vraag rijst of het BK voor het eerst kan plaatsvinden Louvain-la-Neuve of er alsnog uitgeweken wordt naar de Gentse Topsporthal.