De kogel is door de kerk: er komt op 13 februari een internationale atletiekmeeting in Gent. De Valckenier IFAM Gent Indoor moet een springplank worden voor de absolute nationale en Europese top om zich te verzekeren van een ticket voor het Europees kampioenschap in het Poolse Torun. Uiteraard houdt de organisatie rekening met bijzonder strikte coronamaatregelen, waardoor er geen publiek toegelaten wordt en alleen elites aan de start verschijnen. 

Er komt dan toch alvast één atletiekafspraak in zaal van hoog niveau in eigen land deze winter. Op 13 februari staat namelijk de IFAM Indoor gepland in de Gentse Topsporthal. “Met de steun van titelpartner Valckenier kunnen we dit verhaal anno 2021 alsnog brengen”, begint meeting director Kim Barbé. “Garage Valckenier kon haar activiteiten in het Gentse uitbreiden en is bovendien al jaren een trouwe partner van ons project. We willen hen dan ook uitvoerig bedanken om ervoor te zorgen dat we de organisatie van de IFAM tot een goed einde kunnen brengen. Dankzij hun steun zullen absolute toppers zich in Gent kunnen voorbereiden op het EK in zaal en de Olympische Spelen van komende zomer. Gezien de strikte coronamaatregelen is het van groot belang dat onze meeting net rond die atleten wordt opgebouwd. Deelnemers aan de IFAM moeten kans maken op het EK indoor. Zo beantwoorden we als evenement aan de normen van bovenaf, aangezien amateursport voorlopig verboden blijft”, verduidelijkt Barbé.

Door het uitblijven van publiek verdwijnt de voornaamste inkomstenbron van de meeting. Bovendien is er door de strenge maatregelen geen plaats voor een nationaal programma zoals dat tijdens andere edities wel het geval is. “Ik moet de rol van de Stad Gent en Sport Vlaanderen benadrukken. Gent als sportstad bij uitstek en Sport Vlaanderen zijn twee belangrijke partners die voor blijvende steun zorgen in deze moeilijke tijden. De toetreding tot de World Indoor Tour van World Athletics was daarnaast noodzakelijk om een meeting te voorzien waar atleten kostbare punten kunnen sprokkelen met het oog op de wereldranking. Aangezien de IFAM deel uitmaakt van dat circuit wordt er een extra prijzenpot van 12.000 euro voorzien.”

In de aanloop naar de IFAM Indoor en het EK in Torun zullen we geregeld in gesprek gaan met Belgische toppers over hun voorbereiding op het bizarre winterseizoen.