Hugues Fabrice Zango heeft in het Franse Aubière het wereldrecord in het hinkstapspringen in zaal verpulverd. De 27-jarige Burkinees vloog op een kleine meeting als eerste atleet ooit voorbij 18 meter indoor met een monsterachtige 18m07. Het WR was tot die monstersprong van Zango in handen van zijn trainer en mentor Teddy Tamgho met 17m92. In 2019 stak Zango zijn neus aan het venster met een WK-medaille, gevolgd door een stevige reeks wedstrijden in zaal. 

16 dagen heeft het geduurd vooraleer iemand in 2021 een WR op zijn naam zette. Auteur in kwestie is de Burkinese hinkstapspringer Hugues Fabrice Zango die in het Franse Aubière, een gemeente in het arrondissement Clermont-Ferrand, als eerste man ooit voorbij 18 meter ging. Met 18m07 voegt Zango maar liefst 15 centimeter toe aan het WR van zijn trainer Teddy Tamgho (17m92). Het WR in openlucht van de Brit Jonathan Edwards bedraagt 18m29. Vorig jaar was de 27-jarige atleet al goed voor 17m77 in zaal. Hieronder kan u ruwe beelden van de recordsprong zien. Trainer Tamgho was er als de kippen bij om zijn poulain te omarmen. De atleet begon nochtans niet al te best aan zijn competitie met een nulsprong. Vervolgens noteerde hij 17m33, om opnieuw een ongeldige poging neer te zetten. Daarna ging het echter in stijgende lijn met 17m61, 17m70 en die ultieme 18m07. Hij is slechts de zevende atleet ooit (indoor en outdoor) die de magische grens van 18 meter doorbreekt.

Zango is dankzij zijn WR alvast één van de topfavorieten voor olympisch goud in Tokio komende zomer, al zal hij daar moeten afrekenen met onder meer het Amerikaanse duo Christian Taylor en Will Claye. Bovendien is Zango duidelijk sterker in zaal, net zoals zijn begeleider Tamgho ook vooral indoor uitblonk. De kersverse wereldrecordhouder werkt samen met de Fransman sinds 2018. Zango begon slechts als 18-jarige met atletiek en noteerde bij zijn eerste wedstrijd een schamele 12 meter in het hinkstapspringen. Hij maakte echter jaar na jaar ongeveer één meter progressie en schaarde zich in 2019 bij de absolute wereldtop door een bronzen medaille te winnen op het WK in Doha. Zango wil maar wat graag de eerste atleet worden die Burkina Faso een medaille bezorgt op de Olympische Spelen.

https://twitter.com/Vinc_Guyot/status/1350437743709532162

https://twitter.com/TeddyTamgho/status/1350436416094941187