In Nederland heeft de Atletiekunie het licht op groen gezet om in februari de Nederlandse kampioenschappen in zaal te organiseren. Dat meldt de federatie op haar eigen website. Zowel het NK meerkamp als NK voor senioren kan plaatsvinden, weliswaar onder bijzonder strikte voorwaarden. Toeschouwers zijn niet toegelaten, het aantal deelnemers wordt tot een minimum beperkt én alle aanwezigen ondergaan een verplichte PCR-test. In eigen land is het voorlopig wachten of er al dan niet een BK in zaal komt. 

Nederlandse toppers kunnen zich alvast opmaken voor twee afspraken op eigen bodem. De Nederlandse Atletiekunie maakte namelijk vandaag bekend dat het NK meerkamp van 13 en 14 februari en NK voor senioren op 20 en 21 februari mag plaatsvinden. Er zullen uiteraard strikte maatregelen gelden op beide kampioenschappen. Het aantal deelnemers aan beide wedstrijden wordt namelijk teruggeschroefd. Trainers zullen strenger gecontroleerd worden en publiek is niet welkom. Daarnaast wordt het aantal vrijwilligers tot een absoluut minimum beperkt. Alleen de nationale omroep NOS is welkom op beide afspraken, andere media zullen de kampioenschappen van thuis uit moeten volgen. Mogelijk is er wel sprake van een digitale ‘mixed zone’, waarin journalisten van andere media de kans krijgen om hun job vanop afstand uit te oefenen. De meest opvallende maatregel is zonder twijfel het feit dat alle aanwezigen een PCR-test moeten ondergaan bij aankomst.

De Atletiekunie hakte de knoop in verband met de NK’s door met het oog het EK indoor begin maart en de Olympische Spelen in Tokio van later dit jaar. In Nederland mag alleen een ’topsport evenement’ georganiseerd worden gezien de geldende coronamaatregelen. Net daarom zullen er bijvoorbeeld voor junioren en masters geen NK’s in zaal voorzien worden in 2021. In eigen land is het voorlopig wachten op een groen licht van de federaties. Achter de schermen wordt grondig gewerkt aan diverse scenario’s, onder meer met de IFAM Indoor in het achterhoofd op 13 februari. De inschrijvingen voor die wedstrijd zijn geopend, maar het wordt wachten op zekerheid. Mogelijk kan de Nationale Veiligheidsraad van komende vrijdag voor opheldering zorgen. De vraag rijst ook of er mogelijk micromeetings volgen om nationale toppers een kans te geven met het oog op een mogelijk EK-kwalificatie.