De Brussels Grand Prix kon gisterenavond rekenen op de ideale combinatie om een topwedstrijd af te leveren. Een mooie zomeravond op een snelle piste met dito deelnemersveld leek op papier één van de betere Belgische meetings van het jaar te worden. Problemen met de tijdsregistratie, vertragingen tijdens het hoofdprogramma en chaotische resultaten beslisten daar anders over. Toch noteerden heel wat sterke Belgen én buitenlanders seizoensbestes.

De Brussels Grand Prix kon in laatste instantie uitpakken met een absolute wereldtopper. De Zuid-Afrikaanse verspringer Luvo Manyonga kwam namelijk in actie. De regerende wereldkampioen in de zandbak liep een blessure op tijdens de Diamond League-meeting in Rabat en verloor daardoor wedstrijdritme. Manyonga was nog op zoek naar een extra wedstrijdprikkel met het oog op de finale van de Diamond League in Zürich. De Zuid-Afrikaan zou de tergend lange competitie met een hemelsbrede glimlach afwerken en in zijn vijfde poging tot 8m13 komen.

Luvo Manyonga – Foto: Quinten Lafort

Over naar de hoge horden bij de vrouwen. De Belgische toppers Eline Berings en Anne Zagré kregen het gezelschap van de absolute Europese top met Nadine Visser en Alina Talay. Voor Berings was het van de KBC Nacht geleden dat ze nog een wedstrijd afwerkte. Daardoor strandde de Gentse atlete in de reeksen van de 100m horden met 13″54. Berings liet na afloop verstaan dat de na Heusden zeventien dagen niet heeft mogen lopen door een blessure. Zagré deed het beter met 13″30 en zou in de finale zichzelf verbeteren naar 13″23. De winst ging naar Visser, die met een seizoensbeste van 12″81 Talay kon afhouden. De Wit-Russische volgde op drie honderdsten van onze noorderbuur. Bij de mannen ging de overwinning naar onze landgenoot Michael Obasuyi, die met 13″68 echter niet geheel tevreden was. De belofte krijgt de komende weken echter nog kansen in het Koning Boudewijnstadion met het BK AC én de AG Memorial Van Damme.

Nadine Visser – Foto: Maxim Delobel

Philip Milanov blijft voorlopig op zoek naar de gevraagde 65m00 voor het WK in Doha. In Brussel werd het opnieuw net niet voor de Belgische recordhouder in het discuswerpen, aangezien hij 64m19 noteerde. Op de 800m bij de mannen ging de overwinning naar de Australische topper Peter Bol in een degelijke 1’46″03. Eliott Crestan werd de eerste Belg in een mooie 1’47″24 (op een officiële uitslag is het nog wachten). Een mooie opsteker voor de Belgische recordhouder bij de junioren die het eerste deel van zijn zomerseizoen moest laten schieten door blessureleed. Egle Balciunaite was de beste bij de vrouwen met 2’02″55. Mirte Fannes was met 2’06″74 de snelste landgenote.

SB voor Laus, PR’s voor Couckuyt en Watrin

Camille Laus kon tijdens de baanronde op een mooie deelnemersveld rekenen en benutte die kans ten volle. De kapitein van de Belgian Cheetahs verbeterde haar seizoensbeste van 52″65 naar 52″58. Haar vormpeil zit duidelijk in een stijgende lijn. De Canadese Alicia Brown was met 52″22 duidelijke de betere. In de tweede reeks snelde Paulien Couckuyt voor het eerst in haar carrière naar een tijd onder 54 seconden met 53″46. Volgende week waagt de Europese beloftekampioene op de lage horden zich opnieuw aan haar geliefkoosde 400m horden op het BK AC.

Jonathan Sacoor – Foto: Maxim Delobel

Bij de mannen was het uitkijken of Jonathan Sacoor een antwoord klaar had op de prestaties van zijn trainingsmakkers Dylan en Kevin Borlée, die sinds donderdagavond sneller waren dan de wereldkampioen bij de junioren. Sacoor startte duidelijk beter dan in zijn voorbije races, maar leek geen al te beste bocht te lopen. Met 46″39 was hij dan ook niet tevreden. “Ik moet analyseren wat er vandaag fout is gelopen. Ik denk dat mijn bocht in verhouding met de laatste rechte lijn niet echt klopte. Volgende week zijn er twee mooie kansen om te bewijzen in het gezelschap van de broers. Die wildcard op de AG Memorial Van Damme blijft het doel”, klonk het bij een strijdlustige Sacoor.

PR voor Watrin, Claes op zoek naar regelmaat

Hanne Claes was twee weken geleden goed voor de WK-limiet op de 400m horden. Voor haar eigen club vertrok Claes als een pijl uit een boog. Vervolgens kreeg de atlete van RESC het echter moeilijk. Met een derde plaats 58″08 kon ze moeilijk tevreden zijn. De winst ging naar de Duitse Karolina Krafzik  in 56″76. “Ik voel me sterker dan ooit, maar mis duidelijk wedstrijdritme. Ik moest te snel van passenritme veranderen. Op training draait alles heel goed, dus het is kwestie van te kijken met Jacques wat we moeten aanpassen om ook die regelmaat terug te vinden. Gelukkig zijn er de komende weken nog genoeg kansen om daar verandering in te brengen”, aldus de Belgian Cheetah.

Hanne Claes – Foto: Maxim Delobel

Wie wél absoluut tevreden kon zijn, was Julien Watrin. Watrin is de afgelopen weken stevige progressie aan het boeken op de lage horden en zette die trend absoluut door. De Belgian Tornado schoot als een bezetene uit de startblokken en maakte zo het leven van de Nieuw-Zeelandse topfavoriet Cameron French bijna zuur. French haalde het in 49″79, maar Watrin dook voor het eerst in zijn loopbaan onder 51 seconden met 50″46 en lijkt stilaan klaar om ook onder 50 seconden te duiken. Dylan Owusu liep een degelijke race en finishte na 51″52. In de tweede reeks liep ook Romain Nicodème naar een knappe 51″22.

Vanderbemden stilaan in vorm, Vervaet en Depuydt op niveau

Het was voorlopig nog niet het seizoen van Robin Vanderbemden op de 200m. De Belgian Tornado kon de afgelopen weken verre van overtuigen. Daar kwam gisteren toch al grotendeels verandering in. Vanderbemden liep in knap gezelschap naar 20″66, duidelijk beter dan zijn seizoensbeste 20″78 dat al dateerde van 1 juni. De Nederlander Churandy Martina was met 20″57 nog een fractie sneller dan onze landgenoot. Bij de vrouwen kwam met Jamile Samuel de bronzen medaillewinnares van het EK in Berlijn in actie. De Nederlandse moest echter de Italiaanse Gloria Hooper voor zich dulden. Hooper finishte na 23″16. Imke Vervaet en Manon Depuydt deden het voortreffelijk met respectievelijk 23″43 en 23″56. Het duo kan komend weekend een mooi duel uitvechten op het BK AC.

Robin Vanderbemden – Foto: Maxim Delobel

De Nederlander Hensley Paulina haalde het op de 100m van Keston Bledman in een tijd van 10″34. Op officiële uitslagen van de 100m bij de vrouwen is het voorlopig wachten. Junior Cedric Sorgeloos zakte naar Brussel af om zijn speren te testen met het oog op het BK AC. De atleet van ACW kende geen al te beste voorbereiding, maar kon wel leven met de 73m89 die hij op het bord zette.