2021 is slechts negen dagen jong, maar dat hield Yaroslava Mahuchikh niet tegen om in eigen land alvast letterlijk voor een hoogtepunt te zorgen. De Oekraïense vloog namelijk in de hoofstad Kiev over 2m02, een evenaring van haar nationaal record in zaal. De lat ging vervolgens naar 2m04, maar dat bleek net iets te hoog gegrepen. In de Verenigde Staten volgde minder nieuws door de annulatie van de nationale indoorkampioenschappen. De Australische polsstokspringers hadden dan weer beter nieuws te brengen vanop eigen bodem.

Yaroslava Mahuchikh heeft 2021 alvast stevig ingezet. De Oekraïense hoogspringster begon in Kiev aan haar winterseizoen. De wereldrecordhoudster bij junioren in zaal en in openlucht kende geen problemen op 1m80 en stoomde vervolgens door naar 1m98. Ook daar liep alles perfect, wat niet gezegd kon worden van haar landgenote Yuliya Levchenko die vrede moest nemen met 1m95. Mahuchikh had duidelijk goede benen, aangezien ze na 1m98 ook de klus op 2m02 in haar eerste poging klaarde. De 19-jarige atlete deed vervolgens een gooi naar een nieuw nationaal record van 2m04, maar strandde tot drie keer toe op de lat. Haar opener van 2m02 doet alvast het beste verhopen met het oog op de Olympische Spelen van later dit jaar. Ondanks haar 19 lentes behoort ze daar als vice-wereldkampioene tot de absolute topfavorieten.

Geen Amerikaanse indoorkampioenschappen, Australische hoogvliegers

Minder nieuws volgde uit de Verenigde Staten, waar de Amerikaanse Atletiekfederatie USATF aankondigde dat de op 20 en 21 februari in Albuquerque geplande Amerikaanse indoorkampioenschappen worden afgelast. Uiteraard is de blijvende dreiging van het coronavirus de reden. Ondanks een hele lijst aan protocollen om het evenement veilig te laten verlopen, kreeg de organisatie geen groen licht van de staat New Mecxico.

In Australië, een land dat bijzonder strenge quarantainemaatregelen hanteert, is er wél volop sprake van atletiek. Dat bewees Stewart McSweyn op 29 december nog door een razendsnelle mijl neer te zetten. Vandaag was het de beurt aan de polsstokspringers om zich te bewijzen. Bij de vrouwen haalde Nina Kennedy haar gram met een sprong over 4m75. Kennedy legde de lat daarna nog op 4m82, wat een nationaal record zou betekenen,  maar dat bleek te veel gevraagd. Ook bij de mannen was er sprake van een hoogvlieger dankzij de regerende Commomwealth Games-kampioen Kurtis Marschall. De nog altijd maar 23-jarige atleet vloog over 5m80, slechts één centimeter onder zijn PR.