Joshua Cheptegei kwam, zag en overwon tijdens zijn wereldrecordpoging op de 10.000m in Valencia. De Oegandese wereldrecordhouder op 5.000m dook met 26’11″00 zo’n zes en een halve seconde onder het 15 jaar oude WR van Kenenisa Bekele. Na het WR op de 5.000m bij de vrouwen van Letesenbet Gidey eerder die avond stelde de 24-jarige atleet allerminst teleur. Cheptegei is op die jonge leeftijd nu al één van de allergrootste afstandslopers aller tijden. Hij kwam in 2020 welgeteld drie keer aan de start van een wedstrijd en was even vaak goed voor een WR, een onwaarschijnlijke statistiek. Kenenisa Bekele is definitief koning af en de nieuwe koning is een Oegandees met bijzonder veel potentieel. 

Niemand kan in 2020 aan de statistieken van Joshua Cheptegei tippen. De 24-jarige Oegandees kwam tot vanavond twee keer in actie en verbeterde ook twee keer een wereldrecord. Daar wilde hij in Valencia op een positieve manier verandering in brengen door van die twee een drie te maken. Het doel was simpel: beter doen dan Kenenisa Bekele die in 2005 goed was voor 26’17″53. Om na halfweg op recordschema te zitten, kreeg Cheptegei de hulp van een drietal. Roy Hoornweg zette hem na ongeveer een mijl af in de gewenste tijd. Vervolgens mocht Australiër Matthew Ramsden aan de bak, die dankzij een perfecte doorkomst na 3.000m van 7’52 topwerk afleverde. Ramsden legde zelfs nog een halve baanronde extra af, om Nicholas Kipkorir Kimeli het laatste, vuile, werk te laten opknappen. De Keniaan deed het eveneens puik dankzij een doorkomst na 5.000m in 13’07. Kimeli moest net voor 5.200m de wedstrijd verlaten, waardoor metronoom Cheptegei ‘zelf’ aan de slag moest.

Teleurstellen deed de wereldrecordhouder op de 5.000m verre van dankzij egaal beukwerk. Zijn traagste baanronde bleek ook de eerste met 63.5, afwerken deed hij in een snedige 60.8, erg vergelijkbaar met zijn eerdere triomf in Monaco op de 5.000m waarin zijn rondetijden ook amper van elkaar verschilden. Het WR was daardoor méér dan binnen, aangezien hij afklokte na 26’11″00, ruim zes en een halve seconde beter dan het record van zijn teamgenoot Bekele. Op nog geen drie maanden tijd is de 15 jaar lange heerschappij van Bekele op de 5.000m en 10.000m ten einde gekomen. Bekele kon in 2005 nog niet profiteren van de Wavelight-technologie en de nieuwste spikes, maar ook de ondertussen 38-jarige Ethiopiër profiteerde al van innovaties tijdens zijn razendsnelle marathon van Berlijn vorig jaar. Het omarmen van veranderingen gaat hand in hand met de vooruitgang binnen onze sport, waarbij woensdag 7 oktober 2020 een speciaal plaatsje in de geschiedenisboeken krijgt. De regelmaat van het record blijkt ook uit de tijden per kilometer, waarin hij tussen de start en kilometer negen telkens een tijd tussen 2’37″00 en 2’37″90 nodig heeft. De slotkilometer legde hij af in 2’34″30. Een andere statistieke met betrekking tot de uitzonderlijke stoot van Cheptegei: zijn tweede 5.000m legde hij af in 13’03, goed voor de achtste tijd van het jaar op die afstand én dat tijdens de dubbele afstand.

Joshua Cheptegei – Foto: NN Running Team

Volgende week zaterdag verschijnt Cheptegei in principe aan de start van zijn eerste halve marathon op het WK halve marathon in het Poolse Gdynia. “Ik wilde aan de verwachtingen van het project en het team voldoen. Het is mijn droom die uitkomt om opnieuw geschiedenis te schrijven. Ik wil aan de mensen tonen dat atletiek op de piste nog steeds opwindend kan zijn. We leven in moeilijke tijden, maar dit toont ons aan dat we altijd hoop moeten koesteren, maar ook voorzichtig moeten blijven. Veel mensen volgen de richtlijnen om ons te beschermen tegen het virus. Als iedereen dat doet, dan kunnen we ooit terug naar een normale wereld”, aldus Cheptegei.

https://www.instagram.com/p/CGDqGZJnacF/