Het BK tien kilometer op de weg stond oorspronkelijk gepland op 1 augustus. De Stad Lokeren besliste daar toen echters anders over door de twee coronagolf. Komende zondag is er echter een herkansing én hoe: met een zowaar nog straffer deelnemersveld belooft het nu al één van de sterkste BK’s op de weg in jaren te worden. Hanne Verbruggen verdedigt haar titel, Koen Naert volgt zichzelf niet op, aangezien hij geen risico’s wil nemen na een lichte hamstringblessure. Onze trouwe partner Runners’ lab verzorgt zondag een livestream van zowel de race bij de mannen als bij de vrouwen mét commentaar van niemand minder dan Bashir Abdi. AVLO-voorzitter Patrick Van Waes geeft tekst en uitleg over hoe het BK coronaproof moet verlopen.

Een uitstel is vaak een vergiftigd geschenk, maar niet in het geval van het BK tien kilometer op de weg van komende zondag in Lokeren. De wedstrijd werd in coronatijden met succes van 1 augustus naar 11 oktober verhuisd op de kalender. Een recordaantal van 635 atleten verschijnt zondag aan de start van het BK, waaronder een reeks hele mooie namen. Voor Patrick Van Waes, voorzitter van organiserende club AVLO, was het de afgelopen weken en maanden geen sinecure om de organisatie in goede banen te leiden. Al is Van Waes een gelukkig man dankzij een editie die records zal breken in bijzondere tijden. “Ergens is die verhuis naar midden oktober een zegen, aangezien heel wat atleten en recreanten in de zomermaanden andere prioriteiten hebben. Voor 1 augustus was er al sprake van een knap deelnemersveld, maar nu is het toch echt bijzonder. Ik durf zelfs te stellen dat het een ongezien deelnemersveld is qua niveau in België”, begint Van Waes.

Hanne Verbruggen – Foto: Golazo

Hanne Verbruggen verdedigt bij de vrouwen haar Belgische titel in Lokeren. De atlete van VITA kan voor een derde keer het zegegebaar maken op het BK, maar zal een taaie klant hebben aan vrouw in vorm Nina Lauwaert. Die laatste was begin september nog goed voor het BR op de uurloop en dook recent voor het eerst onder 33 minuten op tien kilometer. Belangrijk in vergelijking met andere jaren is dat de vrouwen niet samen met de mannen van start gaan. Dat kan dus leiden tot een meer tactisch wedstrijdverloop, wat de kansen van Lisa Rooms en Eline Dalemans vergroot. Ook Imana Truyers maakt normaal gezien haar opwachting. De voormalige Belgische kampioene in het veld kende geen al te beste winter en kon afgelopen zomer evenmin overtuigen. Kan Truyers zich zondag wél bewijzen?

Wie grijpt de macht in afwezigheid van titelverdediger Naert? 

Isaac Kimeli – Foto: Quinten Lafort

Bij de mannen maakte Koen Naert gisterenavond bekend op Instagram dat hij niet van de partij zal zijn. Het BK komt namelijk te vroeg na een contractuur aan de hamstrings, waardoor de Europese marathonkampioen voorrang geeft aan het WK halve marathon dat zes dagen later in het Poolse Gdynia gepland staat. Zelfs in afwezigheid van Naert is het een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken. Isaac Kimeli behoort absoluut tot de topfavorieten, maar mag concurrentie uit eigen trainingsgroep verwachten van Robin Hendrix en Dieter Kersten. Daarnaast is het afwachten of Soufiane Bouchikhi aan de start verschijnt. De atleet van RFCL gaf zelf aan pas zaterdag te beslissen over zijn deelname, aangezien hij in volle voorbereiding zit op de marathon van Valencia. Een plaats in de top tien bemachtigen wordt geen sinecure met specialisten op de weg zoals Nick Van PeborghAmaury Paquet en Valentin Poncelet aan de start. Mats Lunders kroonde zich vorig weekend nog twee weken geleden nog tot Belgisch kampioen op de 10.000m op de piste en zal zich daardoor eveneens op de weg willen bewijzen. Ook Dorian BoulvinThomas De BockYannick MichielsClément DeflandreArnaud DelyAngelo Vandecasteele en Oussama Lonneux zijn namen om in de gaten te houden. Simon Debognies moet door een beginnende scheenbeenvliesontsteking forfait geven.

De deelname van Soufiane Bouchikhi is voorlopig onzeker – Foto: Golazo

“Na de Diamond League in Rome heb ik gewoon doorgetraind en geen rust genomen omdat ik eigenlijk weinig wedstrijden in de benen had. Ik kijk wel uit naar zondag en heb ook besloten om komende winter de CrossCups in Mol en Roeselare af te werken. Op training voel ik me zeer goed, dus ik ben benieuwd wat het geven. Ik loop graag op straat, maar een tien kilometer in individueel verband heb ik nog maar zelden gelopen (de laatste tien kilometer op de straat van Kimeli dateert al van 2015; red.). Het is leuk dat Bashir Abdi commentator zal zijn, dat motiveert me om goed te presteren”, aldus topfavoriet Kimeli, die jacht kan maken op het parcoursrecord van Naert (29’20).

Viertrapsraket van telkens tien kilometer

Het BK tien kilometer in coronatijden gaat logischerwijs gepaard met de nodige maatregelen. Daardoor staan er niet één, maar liefst vier wedstrijden over tien kilometer gepland: senioren mannen en jongste masters (+35), senioren en masters vrouwen, masters mannen (+40) en tot slot recreanten. “Per wedstrijd, of wave nemen telkens 200 à 250 atleten delen. Bovendien zorgen we dankzij een inventief systeem met startboxen dat atleten slechts één minuut voor de start pas echt in elkaars buurt komen. Op die manier is er duidelijk sprake van social distancing. De start ligt ook in tegenstelling tot andere jaren niet op de piste, maar wel op de Sportlaan, waar beide richtingen van het verkeer afgesloten worden en er dus ook extra ruimte voorzien wordt. Dankzij de aparte waves krijgt de vrouwenrace ook méér aandacht, omdat ze nu niet verscholen tussen de mannen zullen lopen. De lichte wijzingen aan de start betekenen ook dat het een sneller parcours in zijn geheel wordt”, verduidelijkt Van Waes.

Het podium bij de vrouwen van vorig jaar – Foto: Julien Deboiserie

“Daarnaast is er een bevoorrading, waarbij personen uit de bubbel (familie, of vriend) van de atleet iets kunnen aanreiken. Ook is elke atleet al in het bezit van zijn of haar startnummer, zodat we een heel beperkt secretariaat nodig hebben op zondag. Onze vele jaren ervaring hebben zeker geholpen in het lange overleg met het stadsbestuur om dit evenement vooraf in goede banen te leiden. Meteen na het uitstel zijn we aan de slag gegaan om alles nauwgezet op te volgen. Een programma van 11u in de voormiddag tot 18u ’s avonds met maximaal 400 toeschouwers aan de finish is onze oplossing geworden. In deze bijzondere tijden is het mooi om zie hoe we als organisatie records breken. Aan het BK alleen al nemen maar liefst meer dan 200 deelnemers mee dan het record. In totaal zullen over alle afstanden heen zo’n 1265 sportievelingen in actie komen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen verwacht ik een mooie strijd, al ben ik ook heel tevreden dat het niveau in de breedte ijzersterk zal zijn”, klinkt het bij de voorzitter van AVLO.

Livestream door Runners’ lab

Onze trouwe partner Runners’ lab zorgt dankzij een livestream ervoor dat u niets hoeft te missen van het BK tien kilometer op de weg. Johan De Beule en Belgisch recordhouder op de marathon Bashir Abdi zullen de wedstrijden om respectievelijk 15u45 bij de vrouwen en 17u00 bij de mannen deskundig van commentaar voorzien. U kan dus vanuit uw spreekwoordelijke luie zetel het BK probleemloos volgen. Een link naar de bewuste stream kan u de later deze week op onze sociale media terugvinden.

Bashir Abdi – Foto: Quinten Lafort