De langverwachte clash tussen Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele komt er dan toch. De organisatie van de London Marathon maakte namelijk gisteren bekend dat de 40ste editie exclusief voorbehouden is aan elite-atleten. Daarnaast wordt afgestapt van het klassieke parcours door de metropool. Er zullen op 4 oktober meerdere rondes afgelegd worden in het St. James’s Park om de veiligheid van de atleten te garanderen.

Op 4 oktober staat met de 40ste London Marathon een bijzondere jubileumeditie van de Marathon Major gepland. Het grote publiek is zowel in de race zelf, als langs het parcours niet welkom vanwege de coronamaatregelen die in Londen gelden. De 40ste editie wordt er dan ook een om te onthouden, aangezien alleen elite-atleten hun opwachting zullen maken op een gesloten omloop in het St. James’s Park.

Het wegblijven van het grote publiek betekent niet dat grote namen uitblijven. Bij de mannen komt de langverwachte clash, die oorspronkelijk op 26 april moest plaatsvinden, tussen Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele er dan toch. De man die onder twee uur dook in Wenen én het WR in handen heeft kijkt zijn teamgenoot en de tweede performer aller tijden op de marathon recht in de ogen op 4 oktober. Bashir Abdi, onze Belgische recordhouder op de marathon, vergezelt zijn teamgenoten bij het NN Running Team niet. Hij richt al zijn pijlen op de AG Memorial Van Damme exact één maand eerder. Bij de vrouwen verschijnt met Brigid Kosgei eveneens de wereldrecordhoudster aan de start. Het parcours is ook officieel goedgekeurd, waardoor olympische tickets kunnen behaald worden tijdens de race.

Opvallend is ook dat de editie van 2021 nu alvast is uitgesteld naar 3 oktober. De organisatie hoopt op dat moment een volwaardig evenement op poten te zetten in vergelijking met april volgend jaar. Deelnemers aan de 40ste editie kunnen zich zowel inschrijven voor een virtueel alternatief, als hun startnummer verlengen naar de editie van volgend jaar.

De BBC zal de London Marathon integraal uitzenden op 4 oktober.