Er staan komend weekend maar liefst drie wedstrijden met een reeks nationale toppers op de planning. Vanavond komen onder meer Eliott Crestan, Ismael Debjani en Isaac Kimeli in actie in Nijvel. Zaterdag en zondag is het Koning Boudewijnstadion het strijdtoneel voor onder meer de Belgian Tornados en Cheetahs tijdens respectievelijk de GP Mingels en de Brussels Grand Prix.

Het BK indoor midden februari moet zowat de laatste grote afspraak geweest zijn waarop een groot aantal Belgische toppers doorheen verschillende disciplines in actie kwam. Komend weekend komt daar voor het eerst verandering in. In Nijvel ligt de focus vrijdagavond op twee wedstrijden. Op de 800m gaat Belgisch kampioen Eliott Crestan de strijd aan met voormalig Belgisch kampioen Aaron Botterman. Hordeloper Romain Nicodème moet het duo naar een snedige chrono loodsen. De 1500m kan dan weer rekenen op Belgisch recordhouder Ismael DebjaniIsaac KimeliRobin Hendrix en Simon DebogniesThomas De Bock en Stijn Baeten zijn hazen van dienst op de 1500m. De vraag rijst ook of Thomas Vanoppen zijn stevig PR van vorig weekend kan bevestigen op eigen bodem. Op de sprintnummers is het uitkijken naar Cynthia Bolingo en Lucie Ferauge. Bolingo kiest voor de 100m én 200m. Haar collega bij de Belgian Cheetahs opteert alleen voor de 200m.

GP Mingels als opwarmer voor Brussels Grand Prix

De broers Borlée – Foto: Golazo

De GP Mingels is traditiegetrouw één van de eerste afspraken van het zomerseizoen, waardoor die traditie in een bepaalde zin wel in ere wordt gehouden. De organisatie van RESC kan zaterdag uitpakken met héél wat mooie namen aan de start. De broers KevinDylan en Jonathan Borlée wagen zich aan de dubbel met de 100m en 200m. Tijdens die halve baanronde ontmoeten ze met Julien WatrinJonathan Sacoor en Alexander Doom enkele bekende namen van de baanronde. Op de 100m zal Robin Vanderbemden hen het vuur aan de schenen leggen. Dylan Owusu maakt zijn opwachting op de baanronde met hindernissen. Corentin Campener neemt het verspringen voor zijn rekening.

Bij de vrouwen belooft het op de korte sprint eveneens een pittige strijd te worden. Manon Depuydt en Rani Rosius opteren namelijk voor de 100m en 200m. Op die laatste afstand komt ook Camille Laus in actie. Haar collega’s bij de Belgian Cheetahs Margo Van Puyvelde en Paulien Couckuyt verschijnen aan de start van de baanronde. Voor Van Puyvelde wordt het de eerste wedstrijd in openlucht sinds ze het EK in Berlijn van 2018 moest verlaten door een stressfractuur. In het geval van Couckuyt wordt het de eerste wedstrijd sinds het WK in Doha.

Profiteren onze landgenoten van concurrentie uit buurlanden op Brussels Grand Prix?

Robin Vanderbemden – Foto: Jimmy Cailly

Als de GP Mingels het voorgerecht van was, dan moet de Brussels Grand Prix het hoofdgerecht en mogelijk ook dessert van het weekend worden. Het deelnemersveld van komende zondag is namelijk op heel wat vakken gelijkaardig aan dat van zaterdag, met het grote verschil dat er heel wat buitenlanders naar het Koning Boudewijnstadion afzakken. Op de 100m bij de vrouwen is het naast de hierboven al eerder genoemde namen zoals Depuydt, Ferauge, Bolingo en Rosius ook uitkijken naar de terugkeer van Imke Vervaet. Onze landgenotes zullen het op de korte sprintnummers echter absoluut niet cadeau krijgen, aangezien er een sterke Nederlandse delegatie afzakt. Marije van HunenstijnNaomi Sedney en Lieke Klaver zijn hier de dames om in de gaten te houden.

Robin Vanderbemden test ook zondag zijn snelle benen op de 100m. De Fransman Amaury Gilition moet hem naar een snelle tijd loodsen. Vice-Europees beloftekampioen op de 200m, Kobe Vleminckx, komt normaliter in actie op de 100m en 200m. De broers Borlée laten zondag de kortste afstand links liggen, maar krijgen op de 200m wel mooi gezelschap met Julien Watrin, de Brit Daniel Talbot en de Nederlander Onyema Adigida, die zich vorig jaar tot Europees juniorenkampioen kroonde.

Camille Laus gaat zondag resoluut voor de baanronde en wordt daarin vergezeld door Lieke Klaver, die recent nog onder 52 seconden dook, en de Franse Amandine Brossier. Jonathan Sacoor kan op diezelfde afstand rekenen op de Nederlander Jochem Dobber, die voor het eerst onder 46 seconden dook twee weken geleden. Het contrast met de GP Mingels van zaterdag is dat de Brussels Grand Prix kan uitpakken met de halve fond. De 800m bij de vrouwen kan zomaar de sterkst bezette wedstrijd op nationaal vlak in jaren worden met Renée EykensElise Vanderelst, Camille Muls, Sofie Van Accom en Mirte Fannes aan de start. Vanderelst is dankzij haar PR (2’02″65) van afgelopen weekend de beste jaarperformer in eigen land.

Elise Vanderelst – Foto: Lucien Lambotte

Bij de mannen wordt het opnieuw uitkijken naar een duel tussen Eliott Crestan en Aaron Botterman. Dat duo krijgt zondag het gezelschap van voormalig Belgisch kampioen en regerend Belgisch indoorkampioen Aurèle VandeputteIsmael Debjani komt na vanavond ook zondag in actie. Debjani wil zich op de 1000m bewijzen. Indien de zesde performer aller tijden op die afstand (2’18″50) onder 2’18 duikt, dan moet hij alleen ene Ivo Van Damme voor zich dulden op de Belgische ranglijst. Het BR van 2’15″50 lijkt echter een brug te ver. Lisa Rooms en Lindsey De Grande krijgen op de 1500m het gezelschap van noorderbuur Britt Ummels, die vorig jaar nog Nederlands kampioen werd op de afstand. Nina Lauwaert en Hanna Vandenbussche nemen de dubbele afstand voor hun rekening.

Op de hoge horden wordt het uitkijken naar Belgisch recordhoudster Anne Zagré. Onze landgenote kan met voormalig meerkampster Solène Ndama op een stevige concurrente rekenen. Bij de mannen wil een gretige Michael Obasuyi meteen knallen, al moet hij het met minder concurrentie doen op de 110m horden. Op de lage horden kruipt Europees beloftekampioen Paulien Couckuyt in de startblokken. De Britse Jessie Knight moet haar naar een mooie opener op de horden loodsen, indien onze landgenote over frisse benen beschikt na haar baanronde zonder hindernissen van één dag eerder.

Thomas Carmoy – Foto: Coen Schilderman

In de kampnummers kan het polsstokspringen spektakel opleveren. Ben Broeders, die volgende week vrijdag ook deelneemt aan de Diamond League van Monaco, is uit op revanche na een gemiste kans in Vught vorige week. Noorderbuur Menno Vloon moet onze landgenoot richting 5m70 en hoger stuwen. Meerkamper Niels Pittomvils neemt ook deel aan de competitie. Bij de vrouwen is Elien Vekemans op zoek naar de grens van 4m30, die ze maar wat graag wil overschrijden tijdens het korte zomerseizoen. Europees juniorenkampioen Thomas Carmoy gaat in het hoogspringen de strijd aan met Bram Ghuys. Meerkampster Hanne Maudens maakt een trip naar de zandbak in het verspringen. Bij de mannen maakt Corentin Campener er voor de tweede dag op rij zijn opwachting.